„Új élet kezdődik Magyarországon”

178
Schmitt_Pal.jpg.ashx

Magyarországnak szüksége van arra, hogy éljen a történelmi lehetősséggel, hogy megalkossa új alaptörvényét – mondta el Schmitt Pál köztársasági elnök hétfői parlamenti beszédében.

Minden nemzetnek szüksége van arra, hogy legyenek kapaszkodói – mondta Schmitt. Sajnálatos módon a híradások szerint vannak, akik ezt tagadják – tette hozzá. Schmitt szerint a kétkedők nem újítanak meg nemzeteket és nem visznek végbe nagyszabású tetteket. „Magyarországnak szüksége van arra, hogy éljen a történelmi lehetősséggel, hogy megalkossa új alaptörvényét.”
Fontosnak érzem, hogy hazánk alaptörvénye azt az évszámot viselheti, amikor az uniós elnökséget töltjük be – mondta Schmitt. A köztársasági elnök sajnálatosnak tartja, hogy az ellenzéki pártok kívül maradtak az alkotmányozási folyamaton. Arra kérte őket, hogy tiszteljék meg az ország lakosságát a részvételükkel.
– Örömmel tölt el, hogy az új alaptörvénnyel egy új élet kezdődik, olyan, ami a jövőért is felelős. Az alaptörvény tervezete egyszerre nemzeti és európai, benne foglaltatnak jogok és kötelezettségek – fogalmazott az államfő. Külön öröm számára az is, hogy helyet kap benne a házasság és a család védelme, valamint az egészséges környezethez való jog. Azt is üdvözölte, hogy a Himnusz kezdő szavaival kezdődik majd az alaptörvény, „amelynek pár szava a saját utunkra terel vissza bennünket”.
Schmitt Pál szerint az alkotmány fontos kérdése, hogy garantálja-e a rendet, a szabadságot, hogy védelmezi-e a nőket vagy az időseket, illetve hogy hogyan jutnak az emberek munkához. „Évszázadok generációinak tudását sűríti” az alaptörvény – fűzte hozzá, „az utóbbi években ugyanakkor próbára tették a hitünket” – folytatta.
– Önöknek hivatásbeli kötelezettségük, hogy Kölcsey szavait szem előtt tartsák: „A haza minden előtt!” Minden szakértőnek és résztvevőnek köszönöm azt a munkát, amivel részt vett az alaptörvény megalkotási folyamatában – zárta szavait Schmitt Pál.