„Úgy döntöttem, egy ideig még maradok”

0
450

Tóth Rebekát lapunk olvasói már ismerhetik, hiszen írtunk róla, mivel másfél évet töltött Daruváron és környékén, hogy ottani kis magyar közösségeink munkáját segítse többek között programszervezés terén, illetve a magyar nyelv tanításával. Nemcsak ő gyakorolt pozitív hatást a közösségre, hanem neki is szép emlékei maradtak erről a vidékről, úgy érzi, sokat kapott az itteni emberektől, ezért úgy döntött, egyelőre nem búcsúzik el tőlük.

Rebeka az észak-magyarországi Őrhalomról érkezett hozzánk a Petőfi-programnak köszönhetően először 2015-ben, majd egy évre rá, hogy kétszer kilenc hónapon keresztül segítse a daruvári és Daruvár környéki – pakraci, nagypiszanicai – magyar egyesületeink munkáját.  Ez elsősorban a magyar nyelv tanításában merült ki, de a különböző programok szervezésében, közösségépítésben is nagy szerepet vállalt.

Másfél éves itt-tartózkodása során közeli kapcsolatba került egyesületeink vezetőivel, tagjaival.

A Petőfi-program Rebeka számára tavaly tavasszal véget ért. Fájó szívvel gondolt rá, hogy búcsút kell vennie „daruvári családjától”, ezért úgy határozott, Daruvárra költözik.

Sabo Snježana és Tóth Rebeka

– Daruvár egy hihetetlenül barátságos, családias légkörű város. Nemcsak az itteni magyar közösség, hanem a többiek is nagyon kedvesen, segítőkészen fogadtak. Először azt hittem, ez az újdonság varázsa, de mégsem múlt el. Nagyon szerencsés vagyok, mert olyan helyre kerültem, ahol mindenki őszinte érdeklődéssel, kedvességgel viszonyul hozzám, és új barátságokat kötöttem. Sabo Snježana, a volt mentorom és a közösség többi tagja családtagként tekint rám. Daruváron az első perctől otthon érzem magam, egyszerre nyugalmas, mégis pezsgő kisváros. Az itteniek közvetlensége az első időkben kisebb kulturális sokként ért, nálunk ennél távolságtartóbbak az emberek – mondja Rebeka.

Otthon támogatták döntésében

Rebeka a Petőfi-program idején is nagyon jól érezte magát itt, amit a szülei és húga is észrevettek, ezért támogatták őt döntésében.

– Családom tagjai is szeretik Daruvárt, így amikor először felvetettem a gondolatot, hogy itt maradnék, azonnal helyeseltek. Elég gyakran meglátogatnak, a daruváriak őket is szeretettel fogadják. Valójában az édesapám már az első év után elkezdett házakat nézegetni itt… Egyáltalán nem volt nehéz döntés, Magyarország közel van, gyakran járok haza – tudtuk meg Rebekától.

Saját vállalkozást nyitna

Hogy mihez kezd majd a Belovár-Bilogora megyei városkában? Régóta érdeklődik a biotermékek iránt, és szeretne egy biokereskedést nyitni.

– Az egészséges életmódhoz kapcsolódó, természetes alapú és ételallergiások számára készített termékekkel szeretnék foglalkozni, úgy látom, hogy egyre nagyobb az igény az ilyen jellegű kezdeményezések iránt – osztotta meg velünk elképzelését.

A jövőben is a Daruvár környéki magyarok rendelkezésére áll

Rebeka a daruvári, nagypiszanicai és pakraci magyarokkal továbbra is jó kapcsolatot ápol, valójában a Petőfi-program után sem hagyták abba a közös munkát.

– A két év alatt baráti viszony, bizalom épült ki köztünk, így önkéntesként is mindig segítek nekik. A Daruvári Magyarok Közösségének kalocsai, illetve a Nagypiszanicai Magyarok Közösségének pécsi kirándulását is én szerveztem és bonyolítottam le, de természetesen pályázati és egyéb ügyekben is segítek nekik továbbra is – mondta el lapunknak Rebeka, hozzátéve, szeretett petőfis lenni, szakmailag és emberileg is nagyon pozitív  tapasztalatokra tett szert.

A magyartanítás nagyon hiányzik neki, reméli, lesz még erre is lehetősége. Sokat jelent számára magyarsága, így természetes, hogy mindig őrizni és ápolni fogja, s ahol lehetőség van rá, segít másoknak is a magyar kultúra őrzésében.