U udrugama obilježen blagdan povodom revolucije i borbe za slobodu 1848-49

63
Beli Manastir

Dan početka revolucije i borbe za slobodu, 15. ožujka, smatra se jednim od najvažnijih nacionalnih blagdana. Naši sunarodnjaci u cijelome svijetu obilježavaju ovaj blagdan, pa tako i mi, Mađari u Hrvatskoj, nastojimo svake godine obilježiti prisjećanje u svečanim okolnostima.

Staza i Zagreb

I mi, Mađari u Hrvatskoj imamo svoje junake iz ´48. u liku Janoša Damjanića, pukovnika branitelja domovine. On je jedan od aradskih žrtava, a rodio se u mjestu Staza u Sisačko-moslavačkoj županiji. Bio je jedan od najboljih boraca za slobodu. Za mađarsku zajednicu u Hrvatskoj stoga njegova rodna kuća u Stazi predstavlja bitno mjesto, gdje je DZMH postavila spomen ploču uz potporu budimpeštanskog ministarstva vanjskih poslova. Središnja DZMH i suradnici našeg tjednika sada već tradicionalno prigodom svakog 15. ožujka dođu ovdje kako bi položili vijence pri spomeniku. Na ovogodišnjem prisjećanju vijence su položili i Csaba Simon, prvi savjetnik Veleposlanstva Mađarske u Zagrebu, kao i Oliver Matijević i Sanela Proser Horvatin, izvršni predsjednik DZMH, odnosno tajnica.

Slijedeća stanica bio je Zagreb, gdje su sudionici odali počast pri spomen ploči Šandora Petefija. Petefijevu spomen ploču darovao je grad Budimpešta Zagrebu 1996. godine (za vrijeme vojnoga roka u Karlovcu, oboljelog pjesnika mjesecima su njegovali u Zagrebačkoj vojnoj bolnici od 1840-41.) Ovdje su vijence položili Csaba Demcsák, veleposlanik Mađarske u Zagrebu, Oliver Matijević, izvršni predsjednik DZMH, kao i predstavnici mađarskih organizacija u Hrvatskoj.

Vukovar

Udruga Mađara grada Vukovara obilježi svaki naš nacionalni blagdan, pa tako i najznačajniji, 15. ožujka. Zbog epidemijske situacije, ovogodišnji program je održan u užem krugu, članovi udruge okupili su se u svome sjedištu kako bi zajedno otpjevali nacionalnu molitvu, mađarsku himnu, osim toga mogle su se čuti recitacije i povijesne činjenice, u pratnji svirača ženski zbor Őszirózsa otpjevao je prigodne pjesme.

Hrastin

U Hrastinu je mjesna reformirana zajednica organizirala svečanost povodom godišnjice revolucije i borbe za slobodu 1848-49., program je održan uz potporu Vijeća mađarske nacionalne manjine Općine Vladislavci. Obilježavanje je započelo svečanom propovjedi u reformiranoj crkvi, a potom su okupljeni u centru sela pri spomeniku Petefiju, položili vijence, svečani govor održao je Péter Hoppál, zastupnik u mađarskom parlamentu. U svečanom programu nastupila su i djeca koja pohađaju vjeronauk, mješoviti zbor Alfalusi i zbor narodnih pjesama iz Kotline kao i mješoviti zbor Kulturno-umjetničkog društva Ady Endre iz Korođa. U okviru svečanog obilježavanja otvorena je i izložba slika likovne sekcije Udruge mladih Hrastin, čija je tema bila 15. ožujka.

Vardarac

Kulturno-umjetničko društvo Vardarac prigodom blagdana 15. ožujka prethodnih godina organiziralo je i neobične sate povijesti, ali djecu pokušavaju odgajati u nacionalnom duhu i raznim radionicama. I ove godine su održali svoju tradicionalnu radionicu. Radionicu su vodile Klaudia Baronji Kell i Betilia Berki.

Vinkovci

Kulturno-umjetničko društvo Vinkovci svake godine obilježi 15. ožujka. Ovogodišnju proslavu održali su u svome sjedištu, na kojemn su sudjelovali članovi društva, među ostalima prisutni su bili Ekaterina Nádudvary-Wagner, predstavnica mađarske nacionalne manjine u Gradu Vinkovcima. Obilježavanje je bilo jako dobra prigoda da se članovi okupe i druže.

Osijek

Katedra za mađarski jezik i književnost Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i ove je godine organizirala svečani program povodom 15. ožujka. Studenti su se pripremili prigodnom predstavom. Naglasak su stavili na prikazivanje ženskog dijela sudionika revolucije i borbe za slobodu. Program je završen nastupom zbora katedre, Cantamus.

Predstavnici Generalnog konzulata Mađarske u Osijeku i Mađarskog kulturnog društva Népkör iz osječke Retfale u okviru zajednički organiziranog obilježavanja položili su vijence pri spomen ploči postavljenoj na pročelju sjedišta Népköra u čast Antuna Mihalja, zastupnika u parlamentu ´48. koji je porijeklom iz Retfale. U programu je nastupio mješoviti zbor Népköra, kao i studenti spomenute katedre.

Novi Gradac

DZMH ogranak Novi Gradac obilježavanje 15. ožujka održao je u subotu u Domu kulture. Ištvan Seleši, predsjednik udruge pozdravio je okupljene.

Tamburaški sastav ogranka pobrinuo se za ugodnu atmosferu obilježavanja 15. ožujka, pa je program završen pjesmom i plesom.

Rijeka

DZMH ogranak Primorsko-goranske županije slavio je pri spomeniku Móru Jókaiju postavljenom u centru Rijeke. U kratkom prigodnom programu mogle su se čuti povijesne činjenice o 15. ožujka, kao i o Jókaiju, koji nije bio samo veliki pisac bajki, već i jedan od tzv. ožujskih mladića. Pri spomeniku postavljenom u njegovu čast prisutni su postavili vijence:  riječka udruga, Vijeće mađarske nacionalne manjine grada Rijeke, Ágoston Gergely, predstavnik Mađara u Primorsko-goranskoj županiji i Zoran Vukić, počasni konzul Mađarske. Program je održan uz potporu Vijeća mađarske nacionalne manjine grada Rijeke.

Beli Manastir

DZMH ogranak Beli Manastir priredio je više programa prigodom 15. ožujka. Za djecu su održali radionicu čija je tematika bila nacionalni blagdan, radionicu je vodila Emese Ferenc Ilić. Za odrasle je održano književno poslijepodne koje je vodila Andrea Kovačević, održala je predavanje o revoluciji i borbi za slobodu 1848-49. godine. Osim toga, održana je i jedna izložba, prikazana su djela Adriana Horvata, slikara iz Belog Manastira.

Kopačevo

Kulturno-umjetničko društvo Arany János iz Kopačeva, također je održalo obilježavanje obljetnice revolucije i borbe za slobodu iz 1848-49. godine. Dramska sekcija društva priredila je prigodan program na kojem su nastupila djeca iz dramske sekcije, članovi glazbenog ansambla Kopácsi Alkalmi Zenekar (KAZ) i drugi. Prisjetili su se i Gedeona Ácsa, Kossuthovog svećenika, koji je sahranjen na reformiranom groblju u Suzi. Tijekom programa mogle su se čuti narodne pjesme u produkciji KAZ-a.

Veliki Grđevac, Velika Pisanica

U organizaciji Vijeća mađarske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije položeni su vijenci pri spomen ploči u čast Karla Knezića u sjedištu Mađara u Velikoj Pisanici i pri bisti postavljenoj u njegovom rodnom mjestu u Velikom Grđevcu. Karlo Knezić rodio se u Velikom Grđevcu, u borbi za slobodu služio je kao general bojnik.

Oružje je položio kod Világosa, završio u aradskom zatvoru gdje su ga za izdaju osudili na smrt vješanjem, bio je osmi po redu pogubljen 06. listopada 1849. godine. Pri njegovoj spomen ploči vijence su položili Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara, Mađari Bjelovarsko-bilogorske županije i predstavnici tamošnjih mađarskih udruga.

Novi Bezdan

Kulturno-umjetničko društvo Novi Bezdan prisjećanje je održalo u dvorištu svoga sjedišta, kod biste Šandora Petefija, gdje su položili vijence. Na programu je, među ostalima, sudjelovao Kristijan Palinkaš, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Općine Petlovac. Nakon polaganja vijenaca, održan je prigodni program uz pjesme zbora kulturnog društva i recitacije.

Bilje

I u DZMH ogranku Bilje obilježili su 15. ožujka. Članovi su se okupili u svome sjedištu. Nakon pjevanja nacionalne himne, slijedilo je kratko predavanje: saželi su najvažnije trenutke povijesnog događanja.

Korođ

Udruga za njegovanje običaja Mađara Korođ održala je kreativnu radionicu za djecu s temom nacionalnog blagdana. Članovi udruge drže važnim mladima, osim mađarskih običaja i kulture, probuditi interes i prema povijesti. Tome cilju je služila i kreativna radionica, koju je vodila Izabela Katić, djeca su se kroz crtanje i bojanje mogla upoznati s nacionalnim simbolima.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.