További közösségi épületek újultak meg

462

Folytatódik a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) által támogatott közösségi épületek felújítása. A napokban fejeződött be a szentlászlói kultúrotthon újjáépítése, és megszépült a várdaróci tájház környéke is.

A horvát-magyar kisebbségi vegyes bizottság jegyzőkönyvében, valamint a magyarságra vonatkozó operatív kormányprogramban szereplő vállalások alapján Szentlászló is azon települések közé tartozik, amelyek hosszú évek óta nem látott anyagi támogatásban részesülnek a HMDK hathatós közbenjárásának köszönhetően. Ennek eredményeként végre befejeződhetett a helyi kultúrotthon, az év végéig pedig a református templom felújítása is.

Lapis János, a szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület elnöke azt mondja, parlamenti képviselőnk beváltotta ígéretét, és már mandátuma első évében jelentős anyagi támogatást szerzett Szentlászlónak.

– Idén ünnepeljük egyesületünk fennállásának a 70. évfordulóját, amit az eseményhez méltó környezetben tehetünk meg – mondta Lapis János. Hozzátette azt is, hogy az épület kívül és belül is megújult. Szigetelés, új vakolat került a külső falakra, és átfestették a nagytermet és a többi helyiséget is. Újabbakat is ki tudtak alakítani, ezeket például kiállítóteremnek használhatják majd, a padlásteret is rendbe tették, itt vendégszobák lesznek.

A látogatók mellett programokat is lehet vinni a tájházba

Horvátországban a legutóbbi népszámláláskor 14 ezren vallották magukat magyarnak, holott 1920-ban még 120 ezer magyar élt itt. A horvátországi magyarság fogyásának a lassításában nagy szerepe van az erkölcsi-politikai és az anyagi támogatásnak, az oktatásnak, a hitéletnek és a gazdaság erősítésének is. A horvátországi magyar közösséget tovább erősíti a várdaróci tájház, amelyet a negyedszázada használaton kívüli iskolaépületből alakítottak ki. Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke, parlamenti képviselő elmondta, a HMDK-nak a mai napig az egyik legfontosabb feladata, hogy a magyar közösség számára fontos közösségi tereket, templomokat, tájházakat és iskolákat felújítsa/újjáépítse.

– Az idei évben szinte mindegyik, magyarok által lakott településen jelentős felújítási munkálatok kezdődtek. Várdarócon két éve adtuk át a tájházat, és azóta is kisebb-nagyobb munkálatokat tudtunk elvégezni rajta – tavaly mosdóhelyiségeket alakítottunk ki, idén pedig az udvart rendeztük, így most már a látogatók mellett különböző programokat és újra életet is vihetünk a tájházba – mondta Jankovics Róbert.

Micheli Zsolt, a HMDK várdaróci alapszervezetének elnöke elmondta, a hétvégi várdaróci néptáncfesztiválra népi játékokat is készítettek, amelyek a rendezvény után a tájházba kerülnek, ezáltal a látogató gyerekcsoportok számára teszik még érdekesebbé a tárlatot.