Tovább épül a laskói református kulturális központ

0
167

Többévnyi stagnálás után végre folytatódik a laskói református kultúrközpont építése. Várhatóan jövőre teljes egészében elkészül az épület.

A laskói református kultúrközpont története 2010-ben kezdődött, amikor is az egykori református iskola helyén letették a jövőbeli intézmény alapkövét. A munkálatok a horvát kulturális minisztérium támogatásával végül 2014-ben kezdődtek csak el, ám 2016-ban az akkori politikai körülmények miatt az építéssel leálltak. A HMDK és Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk közbenjárásának köszönhetően idén sikerült további anyagi támogatást szerezni a központ befejezéséhez, és ismét megkezdődhetett a munka a horvátországi magyar reformátusság jövőbeli centrumán. Az épületben a tervek szerint egy református múzeum, egy rendezvényterem, irodák, valamint több vendégszoba kialakítására is sor kerül.

– Nekünk Laskó mindig is fontos volt, ezért az elmúlt években több beruházást is véghezvittünk a faluban. A HMDK és a laskói református egyház korábban szerződést kötött a templom mellett épülő, leendő kulturális központ használati jogát illetően, ami lehetővé tette újabb anyagi források bevonását a beruházás befejezése érdekében. Úgy vélem, hogy amikor majd elkészül, ez az intézmény fellendítheti a horvátországi magyar reformátusság életét, hiszen egy, a közösség múltjához méltó intézmény van születőben – mondta Jankovics Róbert.

Munk Erik, Jankovics Róbert, Iličić Ivan (munkavezető) és Csáti Szabó Lajos

A laskóiak örülnek az új intézménynek, mely minden bizonnyal a vallási turizmust is fellendíti majd a faluban.

– Sokat jelent számunkra, hogy annyi év után végre elkészülhet ez a gyönyörű épület, mely szerintem a falu kulturális életének egyik központja lesz. Nagyon örülünk annak, hogy az épület keretein belül vendégszobákat is kialakítanak, hiszen ezeknek mi is hasznát vehetjük majd rendezvényeink alkalmával – mondta Munk Erik, a laskói HMDK-alapszervezet elnöke, aki azt is hozzátette, hogy reményei szerint az épület, ha elkészül, beindítja a faluban a vallási turizmust is.

A laskói reformátusok már nagyon várják az épület elkészülését, mellyel régi álmuk valósulhat meg.

– A leendő kulturális központ helyén sokáig egy nagyon rossz állapotban lévő épület állt. Régi tervünk volt, hogy a romhalmazból valami olyat alkossunk, ami az egész közösség hasznára lehet. Örülünk, hogy végre elkészül, hiszen egy múzeumot is ki fogunk alakítani benne, mely az itteni reformátusság történetét mutatja majd be – mondta Csáti Szabó Lajos, a laskói egyházközség lelkésze.

A munkák jelenleg az épület belső tereiben zajlanak, és várhatóan az év végig befejeződnek. A berendezésére, valamint a környezet kialakítására pedig a jövő esztendőben fog sor kerülni.