Törölték a vajdasági magyarok kollektív bűnösségét

168
lathatar2

A szerb parlament elfogadta a módosított rehabilitációs törvényt. Kijavították a korábban elfogadott kárpótlási törvény hibáját, mert korábban a kollektív bűnösség elvét vették alapul, ami lényegében a magyarokat is érintette.
Erről Varga László, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) parlamenti képviselője számolt be.
A parlament 121 igen, öt nem és egy tartózkodó szavazattal fogadta el a rehabilitációs törvényt. Így a kollektív bűnösség elvét törölték a visszaszármaztatás folyamatából – mondta Varga László.

Vissza lehet kérni a vagyont
Az új rehabilitálási törvénynek több elemét fontos kiemelni: a törvény egyik szakaszával kikerült ugyanis a vagyon-visszaszármaztatás folyamatából a magyarságot sújtó kollektív bűnösség elve. Ez azt jelenti, hogy aki a második világháború során nem követett el háborús bűncselekményt, és akit vagyonjogi jogsérelem ért a háború során vagy azt követően, az benyújthatja vagyon-visszaszármaztatási kérelmét akkor is, ha a háború során történetesen a magyar honvédségben szolgált. Ehhez az a feltétel, hogy nem hoztak ellene az egyéni felelősség elvén alapuló és háborús bűncselekmény elkövetéséről szóló ítélet.
A másik kérdés, amit a törvény szabályoz, maga a rehabilitációs eljárás. „Ez az eljárás azok számára nyújt lehetőséget – mondjuk a volt magyar honvédek tekintetében –, akik ellen létezik a második világháborús szerepük miatt valamilyen elmarasztaló döntés vagy ítélet. Ők rehabilitációs eljárást indíthatnak, és ha az állam nem tudja bebizonyítani, hogy valóban követtek el valamilyen háborús bűncselekményt, akkor szabadon részt vehetnek a vagyon-visszaszármaztatás folyamatában“ – fogalmazott Varga László.

Martonyi: Pozitív döntés született
Martonyi János külügyminiszter szerint „feltétlenné vált“ Szerbia európai uniós tagjelölti státusának magyar támogatása.
„Szerbia uniós integrációjának szempontjából és a magyar-szerb kapcsolatok szempontjából is pozitív döntés született. Ezt üdvözöljük és örömmel nyugtázzuk“ – mondta Martonyi János.
Magyarország ezzel az ügyet rendezettnek tekinti. A külügyminiszter elismerését fejezte ki a VMSZ-nek és mindazoknak, akik közreműködtek a „megfelelő eredmény“ elérésében.