Több mint 27 ezren kérelmezték eddig a magyar állampolgárságot

0
202
lathatar-3

Több mint 27 ezren kérelmezték eddig az egyszerűsített honosítás keretében a magyar állampolgárságot, a legidősebb igénylő most töltötte 99. életévét – közölte a nemzetpolitikai államtitkárság Wetzel Tamás honosításért felelős miniszteri biztos tájékoztatása alapján szombaton az MTI-vel. A határon túli magyarok továbbra is folyamatosan nyújtják be a kérelmeket, hetente annyi beadvány érkezik, mint a tavalyi év egészében. Csütörtökön délután három óra előtt érkezett be a huszonötezredik egyszerűsített honosítási kérelem, és a péntek délután két órás adatok szerint 27.734-en kérvényezték a magyar állampolgárságot.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, a külképviseletek munkatársai és az anyakönyvvezetők továbbra is problémamentesen látják el a feladatukat. A visszajelzések is rendkívül pozitívak, néhány igen megható jelenetnek is szemtanúi voltak a külképviseletek munkatársai – olvasható a közleményben.
A tájékoztatás szerint igazi meglepetésként érte a befogadó állomásokon dolgozó munkatársakat, hogy több tucat olyan idős magyar nemzetiségű ember kérte a visszahonosítását, aki most lesz harmadszor magyar állampolgár, mert még mindannyian a trianoni békeszerződés előtt születtek. A legidősebb kérvényező 1912-ben született, ő most töltötte be 99. életévét.
Az államtitkárság tájékoztatása szerint Csíkszeredán, Budapesten, Szabadkán és Kolozsváron a legnagyobb az érdeklődés, de további 60 külképviseleten és hozzávetőlegesen 660 magyarországi anyakönyvvezetőnél is adtak már be kérelmet. 
Továbbra is körülbelül fele-fele arányban nyújtják be az igényléseket a külképviseleteken és Magyarország területén. Az egyszerűsített honosítási eljárás továbbra is zökkenőmentesen zajlik, az első hat hétben semmilyen probléma nem merült fel.