Több millió kúnát fektet be az INA a sziszeki finomítóba

0
16

Az INA horvát olajipari vállalat igazgatósága a 2019-es üzleti tervnek megfelelően döntött a bitumentermelés elindításáról a sziszeki finomítóban, a beruházás több millió kúnába kerül – közölte szerdán az INA az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az előkészítési munkálatokat követően a termelés várhatóan 2021 márciusában indul.

Az olajvállalat tavaly év végén hagyta jóvá az INA Downstream 2023 New Course elnevezésű programot, amelynek célja a downstream (feldolgozás és kereskedelem), valamint az egész vállalat hosszú távú fenntarthatósága. A projekthez tartozó beruházások összértéke több mint 4 milliárd kúna, amely a legnagyobb befektetésnek számít a vállalat történetében.

A program része, hogy leállítják a sziszeki üzemben a hagyományos kőolajfinomítást, és a finomítót üzleti tevékenységeknek helyet adó, ipari telephellyé alakítják át, amely további fejlesztések helyszíne is lesz, és az INA úgymond értékes része marad. A bejelentett bitumen-beruházás mellett még több, a stratégiai céloknak megfelelő projektek lehetőségét is vizsgálja az INA, például logisztikai központ kialakítását, kenőanyag-termelést és biokomponens-finomítást.

Az INA célja, hogy az éveken keresztül veszteséget termelő finomítói tevékenységet nyereséges üzletággá alakítsa át, és végül minden üzletágának megerősödésével egy még sikeresebb integrált üzleti modellt működtessen – olvasható a közleményben.

2018-ban a vállalat beszámolója szerint egymilliárd kúna veszteség keletkezett a finomítói és marketing üzletágban. Az INA ezért döntött úgy, hogy a sziszeki telephelyen a kőolaj-feldolgozás helyett újfajta ipari tevékenységbe kezd.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal a társaságban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.