Több ezren látogattak el a Kopácsi Halásznapokra

0
253

Huszonhárom évvel ezelőtt indult a Kopács település hagyományait és gasztronómiáját bemutató rendezvény, a Kopácsi Halásznapok, amely az évek során a térség legnagyobb gasztrokulturális rendezvényévé nőtte ki magát. Idén is volt kirakodóvásár, bőséges étel- és italkínálat, de kultúrműsor, koncertek és halpaprikásfőző-verseny is gazdagította a programot.

Idén is több ezer embert vonzott Kopácsra péntektől vasárnapig a ragyogó késő nyári időjárás, valamint a gazdag és színvonalas programkínálat. Az egész országból és külföldről is érkeztek vendégek a Halásznapokra, amely sorrendben a huszonharmadik volt. 1998-ban döntöttek úgy a helybéliek, hogy bemutatják a világnak, milyen volt az élet a „víz melletti faluban”, amikor a lakosok jelentős része még halászattal foglalkozott. A régi mesterséget ma már nem űzik, a halételek viszont nagy népszerűségnek örvendenek, ezért a fesztivál a helyi gasztronómia köré épült.

Több mint 5 tonna hal fogyott idén

A fesztivál legnagyobb vonzerejét a halételek jelentik, idén több mint ötezer kilogramm halból készült a halpaprikás és a csíptetős ponty, de természetesen más ételek – pörkölt, sült kolbász, pleszkavica – is megtalálhatók voltak a kínálatában.

- Reklám -

Látványos elem a kirakodóvásár is, mely szinte az egész falura kiterjed, a központ felé vezető utcákon mintegy száz stand sorakozik, melyek mögül bort, fűszerpaprikát, mézet, lángost, dísztárgyakat és egyéb kézműves termékeket kínálnak.

Magyar népzenétől volt hangos a fesztivál szombaton

Gazdag kulturális program jellemezte az idei Halásznapokat. Koncertekkel szórakoztatták a közönséget a tamburazenekarok, a magyar és horvát könnyűzenei előadók, a fellépők között volt a magyarországi JAM Showband nevet viselő együttes, illetve a The Garden rockzenekar is.

A megnyitóra szombaton délután került sor, Ivan Anušić, Eszék-Baranya megye zsupánja, Željko Cickaj, a Bellyei járás elöljárója, Jakab Sándor, a HMDK tiszteletbeli elnöke, Dragan Kovačević, a Horvát Gazdasági Kamara alelnöke és Goran Ivanović parlamenti képviselő szóltak a közönséghez.

Baranyai és szlavóniai magyar népi táncosaink rendhagyó módon a kopácsi HMDK-székházban gyülekeztek, majd az Aranycsárdás zenei kíséretére vonultak a központban felállított színpadig. Az Alfalusi Tánccsoport, a csúzai, dályhegyi, kiskőszegi, szentlászlói népi táncosok mellett cernai és harkányi (magyarországi) együttes mutatott be koreográfiákat több tájegység táncaiból a kopácsi Arany János Kultúregyesület által szervezett műsor folyamán.

Molnár Róbert főzte a legjobb halpaprikást

Vasárnap zajlott a halászléfőző-verseny, idén összesen negyvennégyen mérték össze szakácstudományukat a falu központjában. Nem volt könnyű dolga a zsűrinek, megítélése szerint a legjobb halpaprikást a várdaróci Darócz étterem készítette, a csapat szakácsának, Molnár Róbertnek nyújtották át a Halásznapok vándorserlegét.

A főzőversenyt – csakúgy, mint a szombati kultúrműsort – a zágrábi Kisebbségi Tanács és a HMDK támogatta.

Farahó Zsolt, a kopácsi HMDK-alapszervezet elnöke, a rendezvény egyik szervezője lapunknak nyilatkozva köszönetét fejezte ki a néptánccsoportoknak a részvételért, de mindenki másnak is, aki munkájával hozzájárult a rendezvény sikeréhez, a Kopácsi Halásznapok ugyanis nem valósulhatna meg a település valamennyi civil szervezetének a csapatmunkája nélkül.