Tőkéséket hazaárulással vádolják

141
01Tokes_Winkler_Sogor_kollazs

Romániában az állampolgárokat az állami visszaélésektől védelmező alapítvány (FACIAS) bűnvádi feljelentést tett a Legfelsőbb Ügyészségen Sógor Csaba , Tőkés László és Winkler Gyula EP-képviselők ellen, akik támogatták a brüsszeli Székelyföld iroda megnyitását.

A FACIAS képviselői szerint a három EP-képviselő vétkes az alkotmányos rend elleni akcióban és összeesküvésben.

A FACIAS sajtóközleménye szerint az EU-s gyakorlat értelmében Brüsszelben csak az elismert területi-közigazgatási egységek nyithatnak képviseletet, hogy érdekeiket európai szinten érvényesítsék.

„Mivel a Hargita, Kovászna és Maros megyét magába foglaló Székelyföldet nem ismerik el a román hatóságok, egy mesterséges csoportosulás, helyi támogatottság nélkül, egyértelmű a kezdeményezés törvénytelen és alkotmányellenes jellege. Mi több, ezt a képviseletet a Magyar Régiók Házában nyitották meg, a magyar kormány támogatásával, a magyar miniszterelnök-helyettes és nagykövet jelenlétében. Következtetésképpen a létrehozatal alapkritériuma etnikai volt, nem pedig gazdasági, ahogy Sógor Csaba, Tőkés László és Winkler Gyula állította. A román hatóságok nem léptek, és ennek azonnali következményeként június 4-én Csíkszeredában megemlékezést tartottak a trianoni békeszerződés ellen, amelyen azt állították, »Székelyföld nem Románia«” – állítják a FACIAS képviselői.

A szervezet kéri a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék melletti ügyészséget, indítsa meg a bűnvádi nyomozást, és kezdje el a tettesek felelősségre vonásának, valamint a három EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztésének folyamatát.

Magyar Szó/Nyugati Jelen: Tőkéséket hazaárulással vádolják