Tőkés László: fel kell lépni a magyarellenes megnyilvánulások ellen

263
lathatar

Semjén Zsolt: emberi jogokon nyugvó nemzeti érdekeinket nem rendelhetjük alá semmilyen más országénak


 

Fel kell lépni a magyarellenes megnyilvánulások ellen – jelentette ki Tőkés László, az Európai Parlament (EP) alelnöke a Budapesten szombaton megtartott III. Kárpát-medencei Ökumenikus Nagytalálkozón, amelynek résztvevőihez köszöntőlevelet intézett Schmitt Pál köztársasági elnök.
Az államfő arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogokat tekintve „csak azt várjuk a világtól, amit mi is megadunk másnak“.
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédében azt hangsúlyozta, hogy „emberi jogokon nyugvó nemzeti érdekeinket nem rendelhetjük alá semmilyen más országénak.“
Emlékeztetett arra, hogy nem fogadható el semmilyen kettős mérce, nem fogadható el, hogy a magyar embereket másodrangú állampolgárnak tekintsék. Mint mondta: „senkit ne érhessen hátrány amiatt, hogy magyar állampolgárságot kér“ a környező országokban.
Tőkés László úgy fogalmazott: a III. Kárpát-Medencei Ökumenikus Nagytalálkozón a szólásszabadság jogán „emeljük fel szavunkat a szomszédos országok legtöbbikében, a volt kisantant országaiban tovább folytatódó és időről időre felerősödő magyarellenesség újabb és újabb megnyilatkozásai ellenében“. Ezenkívül hangsúlyozta az összefogás fontosságát a Magyarországon kívül, a Kárpát-medencében élő magyarokért.
„A határok fölött újraegyesülő nemzet, a magyar állampolgárságukat visszanyerő honfitársaink összefogásával és szolidaritásával vállalunk közösséget és állunk ki magyarságuk miatt megpróbáltatást szenvedő, idegenbe szakadt testvéreink mellett“ – mondta az EP alelnöke.
Az Advent a Hargitán – Advent Európában címmel a Szilágyi Dezső téri református templomban megrendezett találkozón Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke beszédében arról szólt, hogy „a magyar ember nagyon szeret bajban lenni, mert akkor nem kell csinálni semmit. Jussunk a bajban létből az ébrenlétbe (…), majd az úton létbe.“ Szerinte „sok helyre kell elmenni, tárgyalni, jogainkat kérni, tiltakozni, a nézeteinket, a jogainkat újra meg újra elmondani“, ugyanakkor nemcsak a magyarok és a környező népek, hanem a magyarok közötti, sokszor nagy távolságot is csökkenteni kell.
Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök rövid beszédében emlékeztetett arra, hogy a szolidaritás nem elméleti, hanem gyakorlati feladat. „A szeretet otthon kezdődik, a mi esetünkben most a nemzet családjában“ – mondta. A szolidaritásra példaként említette a vajdasági Temerinben egy szerbet bántalmazó magyar fiatalokat, akiket – mint mondta – túlzottan szigorú szabadságvesztésre ítéltek, és azokat, akiktől megvonták állampolgárságukat, amiért felvették a magyart. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „a hívőben soha nem lehet bosszú, soha nem lehet gyűlölet“.
Berndt Posselt bajorországi EP-képviselő arról beszélt, hogy „eljön az az idő, amikor Magyarországot körös-körül uniós tagországok veszik körül.“
A találkozón felszólaltak, majd áldást mondtak magyarországi és a környező országokból érkezett római és görög katolikus, református, valamint unitárius egyházi vezetők.
Az első Kárpát-medencei Ökumenikus Nagytalálkozót 2009-ben Tőkés László és Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök kezdeményezésére tartották Szegeden.
A második találkozó helyszíne Marosvásárhely volt 2010-ben.