Tisztújítás a spliti magyar egyesületben

588

A hétvégén a HMDK Split-Dalmát megyei szervezetének rendkívüli tisztújító közgyűlésére került sor, amelyen Tripolszki Anikót, az alapszervezet eddigi alelnökét, a Split-Dalmát megyei magyar kisebbség képviselőjét választották meg elnöknek.

A HMDK Split-Dalmát megyei alapszervezete minden bizonnyal az első magyar szervezet Dalmáciában, nincs róla adat, hogy ott korábban bármikor is működött volna magyar egyesület.

A spliti HMDK a megyei magyar kisebbségek nyelvi és kulturális identitásának a fennmaradásáért és a magyar nyelv ápolásáért dolgozik 23 éve. A HMDK Split-dalmát megyei alapszervezetét 1994-es megalakulása óta támogatásban részesíti a város és a megye is. Az anyagiak mellett székhelyet is biztosítottak a magyar szervezet számára, ahol hetente tartják összejöveteleiket. Rendszeresen megemlékeznek a nemzeti ünnepekről, és évente ismétlődő rendezvényeik is vannak.

Vasárnap rendkívüli közgyűlést tartottak. Kollár István, a szervezet eddigi elnöke nyugdíjazása óta hosszabb időszakokat Baranyában tölt, így nem tudja maradéktalanul ellátni ezt a funkciót, ezért úgy döntöttek, hogy a szervezet élére új vezetőt választanak. A szép számban megjelent tagság, miután megköszönte Kollár Istvánnak sokéves eredményes munkáját, Tripolszki Anikót választotta meg elnöknek, aki egy évtizede alelnöke a szervezetnek, valamint a legutóbbi kisebbségi önkormányzati választáson a megyei magyarság képviselője lett.

Anikó lapunknak nyilatkozva elmondta, igyekezett eddig is aktívan kivenni a részét a munkából. Miután megköszönte a bizalmat, kifejtette, hogy az elmúlt 23 év értékrendjét szeretné tovább vinni. Ismertette a következő időszakra tervezett programokat is, majd hozzátette, a legfontosabb feladatának tartja a gyerekek bevonását a magyar hagyományok őrzésébe, mert mint mondta, csak így lehetnek biztosak abban, hogy a Split-Dalmát megyei egyesületnek nemcsak múltja, hanem jövője is lesz. Azzal zárta nyilatkozatát, hogy nem szavakkal, hanem munkával szándékozik javítani a helyi magyarság helyzetén.