Tisza István-mellszobor, ami „összetartó erőként” is szolgál Kórógyon

396

Tisza István-mellszobrot avattak Kórógyon annak emlékére, hogy 1918-ban, mártírhalála előtt a szlavóniai magyar faluban járt az egykori miniszterelnök.

Tisza István gróf és mártírhalált halt magyar miniszterelnök tiszteletére és emlékére mellszobrot avattak múlt héten Kórógyon. Az avatóünnepséget és az azt megelőző istentiszteletet a kórógyi református egyházközség szervezte.

Az istentiszteleten Szenn Péter mellett dr. Kovács Kálmán baktalórántházi (Magyarország) lelkipásztor hirdette az igét. A szoboravatáson dr. Radó Bálint Tisza Istvánról tartott történelmi beszámolót. Részt vett az eseményen Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Fuzik János eszéki magyar főkonzul, Blaskó János Lovagkereszt Érdemrenddel kitüntetett Munkácsy-díjas szobrászművész, a mellszobor megalkotója, Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk és Halász Béla, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspöke is.

A program kulturális részében kórusok szerepeltek: a kórógyi Ady Endre Művelődési Egyesület énekkara, az Alfalusi Vegyes Kar a sepsei Népdalkörrel közös produkcióval, valamint a Pécsi Református Kollégium kamarakórusa gazdagították a rendezvényt énekeikkel.

– Az avatóünnepségen azt kívántuk, a Tisza István-mellszobor olyan láthatatlan összetartó erő legyen Kórógyon, amiképpen a szentlélek összetartó és megtartó ereje a Krisztus-hívők közösségének, a keresztyén egyháznak – nyilatkozta lapunknak Szenn Péter, a HRKKE püspöke.

Személyes emlékek Tisza István kórógyi látogatásáról

Az avatóünnepségen jelen volt Izsák János kórógyi lakos is, aki megosztotta a résztvevőkkel az édesanyjától hallott személyes emlékeket Tisza István kórógyi látogatásáról. Izsák János lapunknak így nyilatkozott erről:
Édesanyám sokszor mesélte nekünk élete során személyes találkozását Tisza Istvánnal. Nyolcéves volt 1918-ban, amikor Tisza váratlanul érkezett Boszniából Kórógyra, ahol nem várta senki, néhány emberrel találkozott a faluközpontban. Édesanyámék is kimentek elébe az iskolából – mesélte el Izsák János lapunknak is az anyjától hallott történetet
.