Terepszemlén a főosztályvezető

917
Pélmonostor

Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője ellátogatott azokra a magyarságunk számára meghatározó fontosságú helyszínekre, ahol infrastrukturális fejlesztések folynak.

Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság (Budapest) főosztályvezetője kedden részt vett a Magyar-Horvát Kisebbségi Vegyes Bizottság társelnökeinek eszéki és pécsi találkozóján. A megbeszélések mellett időt szakított arra is, hogy személyes betekintést nyerjen a drávaszögi és szlavóniai magyarság megmaradása szempontjából fontos infrastrukturális fejlesztések jelenlegi folyamatába, valamint a jövőbeli tervekről is beszélt a helyi magyar szervezetek képviselőivel.

Pélmonostoron találkozott a helyi HMDK-szervezet és a Baranyai Magyar Katolikus Nőegylet képviselővel, akik megmutatták az új székházuk tatarozási munkálataiban eddig elért eredményeket, és a terveiket is ismertették.

Kiskőszeg

Ellátogatott Kiskőszegre is. Az ottani HMDK-szervezet anyaországi támogatásból vásárolta meg a házat, amelyben kialakították székhelyüket. 2011-ben nyitották meg ünnepélyesen, de azóta is folyamatosan restaurálják, karban tartják.

Sepse

Sepsén Prosszer Horvatin Szanella, a HMDK sepsei alapszervezetének alelnöke fogadta Pirityiné Szabó Juditot. Elmondta, hatalmas előrelépés számukra, hogy 19 éves működés, odaadó munka után végre saját székházat vásárolhattak. Az impozáns épülethez, mely 1911 óta dísze a falu főutcájának, terebélyes udvar, tó és szőlőültetvény is tartozik, melynek művelése is az egyesület tagjainak a feladata lesz.

Laskón Munk Erik, a helybéli HMDK-szervezet vezetője kalauzolásával megtekintette a felújított ifjúsági otthont, ahol korábban személyesen is rész vett több közösségi eseményen. Örömét fejezte ki, hogy a HMDK fontosnak tartotta a helyiek számára meghatározó közösségi épület felújítását.

Várdaróc

A főosztályvezető asszony a várdaróci tájház, az egykori iskolaépület megújulását a kezdetektől fogva nyomon követte, és többször is kifejtette, örül annak, hogy egy műemlék jellegű épület felújítását támogathatták. Az épületen a hivatalos megnyitó után is több felújítási munkát végeztek el, ezekről Micheli Zsolt, a Várdaróc Magyar Kultúregyesület elnöke számolt be neki.

Szentlászló

Szentlászlón találkozott a Petőfi Sándor MKE elnökével, Lapis Jánossal, aki megmutatta, milyen munkálatokat végeztek el eddig a kultúrotthonon, valamint a további tervekről is beszélt, így a 70 évvel ezelőtti megalakulásuk tiszteletére rendezendő jubileumi ünnepségükről is.

Dályhegy

Körútját Dályhegyen fejezte be, ahol meggyőződött arról, hogy jól haladnak a kultúrotthon befejező munkálatai, és végre elkészül a vidék szigetmagyarsága számára fontos épület.

A terepszemlét követően elmondta, hogy egy jól látható fejlődés tapasztalható.

– Olyan közösségről van szó, amely vállalja magyarságát és hajlandó is ezért tenni. Nagyot lépett előre az elmúlt időszakban a horvátországi magyar közösség a HMDK vezetésével. Az anyaország pedig, ahogy korábban, úgy a jövőben is minden segítséget kész megadni, és stratégiai partnere, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége mögött áll. Nagy öröm számunkra, hogy a magyarság gyarapodását szolgáló közösségi terek kialakítását és megújítását a horvát kormány is jelentős összegekkel támogatja – mondta Pirityiné Szabó Judit.