Szomorú évforduló a hegyháti magyaroknál

0
767

A november szomorú időszak az erdődi-hegyháti magyarság számára, akik a szerb megszállás következtében kis közösségük huszonkét tagját vesztették el. Az ő emlékükre minden évben szentmisére gyűlnek össze a dályhegyi katolikus templomban, és koszorúkat helyeznek el a temetőben állított emlékműnél.

A dályhegyi katolikus templomban szentmisével kezdődött a honvédő háború civil áldozatainak emlékét idéző összejövetel. Ezt követően az egybegyűltek kivonultak a temetőbe.

09-dalyhegyi-21991. november 9-én Arkan „kapitány” egységei és a helyi szerbekből álló alakulatok 12 horvátot és magyart tereltek össze Erdődön, Dályhegyen és az Erdődi-hegyen, majd Erdődre, az úgynevezett kivizsgálóközpontba hurcolták őket, ahol a következő napon mind a 12 személyt kivégezték. A 12 áldozatból nyolcat a szlavóniai Ćelije faluban találtak meg, egyet a dályhegyi határban, hármat pedig egy borovói kútban. Néhány nappal később letartóztattak és kivégeztek további három civilt, akik közül az egyik az előző napokban megölt magyarok rokona volt, és érdeklődni mert az elhurcoltak sorsa felől.

1991 novemberétől a következő év februárjáig brutális gyilkosságok sora következett be, összesen 37 civilt öltek meg. Az értelmetlen öldöklésnek 22 magyar áldozata volt, eddig húsz személy földi maradványait találták meg, ketten pedig még mindig az eltűntek listáján szerepelnek.

Az Erdődön és Dályhegyen elkövetett brutális gyilkosságok miatt a nemzetközi bíróságon még mindig eljárás folyik több személy ellen is.

09-dalyhegyi-1A hegyháti magyarok azt mondják, csakis a közösség erejének köszönhetően tudtak túllépni a tragédián, csak így voltak képesek újjáépíteni otthonaikat és visszatalálni a hétköznapokhoz. A maroknyi közösségüket ért tragédiát viszont nem feledik, még akkor sem, ha az élet megy tovább. Hugyik Imre, a dályhegyi Petőfi Sándor Kultúregyesület elnöke azt mondja, éppen ezért tartják fontosnak, hogy miden évben megemlékezzenek az akkori eseményekről, az ártatlan áldozatokról, a temetőben emelt emlékmű pedig mindig emlékeztetni fog arra, hogy az emberi gonoszság milyen mérhetetlen szenvedéseket okozhat.

09-dalyhegyi-3

A megemlékezésen a helybéliek, az áldozatok rokonai, a civil szervezetek képviselői mellett részt vettek Eszék-Baranya megye és az Erdődi járás képviselői, valamint Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is. (mt)