Székelyföldi ifjúsági program horvátországi magyar fiatalokkal

0
133
cimlap-erdly-2

Székelyudvarhely – Színezd újra! a címe annak a programnak, amelyet az Udvarhelyi Fiatal Fórum szervezett, és amelyen a múlt héten részt vettek a HMDK ifjúsági szekciójának, valamint a felvidéki Diákhálózatnak a tagjai is.

A Color your life in Green (Színezd újra!) nevű program célja a környezettudatos gondolkodás és a környezetvédelmi önkéntesség népszerűsítése a fiatalok körében.

Október 2-10. között hét horvátországi magyar fiatal is részt vett az egyhetes székelyudvarhelyi, székelyföldi ifjúsági csereprogramban.

– Már hallottam erről a programról, amit nagyon jó ötletnek tartok, ezért amikor megérkezett a HMDK részére a felkérés, örömmel álltam neki az út megszervezésének.  Az odafele tartó hosszú és fárasztó utazást hamar feledtük, amikor az ottani emberek kedvességét és barátságát megtapasztaltuk az első percektől kezdve. A szervezők, az Udvarhelyi Fiatal Fórum tagjai a program során bemutatták nekünk Székelyudvarhely és környéke nevezetességeit is, jártunk például a Gyilkos-tónál. Ezenkívül népitánc-esten és színi előadáson is részt vettünk. Betekintést nyertünk a helyi ifjúsági szervezet (UFF – Udvarhelyi Fiatal Fórum) működésébe is. Bemutatták székhelyüket és munkásságukat – meséli Déra Nándor, a HMDK ifjúság szekciójának a tagja.

 

Színezd újra !

Székelyudvarhelyen nemrégiben felújították a városi parkot. A mellette húzódó, rossz állapotban lévő fal kissé zavarólag hatott, ezért a Színezd újra program résztvevői, köztük a hét horvátországi magyar fiatal is, a falat érdekes színes rajzokkal festették ki.

– Az egész programból a falfestés tetszett a legjobban, mert mindannyian azt gondoltuk magunkról, hogy nincs tehetségünk a festéshez, de mindenki igyekezett a legjobbat kihozni magából, így nagyon szép „alkotások” születtek. De a program többi része is nagyon tetszett; ezzel az úttal egy régi álmom teljesült, sikerült eljutnom Erdélybe – mondta Tórizs Viktória, az egyik horvátországi résztvevő.

A projektet az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Unió tagállamainak megállapodása értelmében létrejött Youth in Action – Fiatalok Lendületben program keretében az Oktatást és Szakmai Fejlődést Elősegítő Közösségi Programok Országos Ügynöksége támogatta.