Szálláskörkép a tengerpartról

165
Apartmani-interijeri-apartmana

Az árak hasonlóak a tavalyiakhoz, külföldi turista eddig talán egy kicsivel kevesebb van, mint a múlt évben, de a hazaiak sem mondtak le a nyaralásról. Magánszállás pedig bőven akad.

Aki nem tudja megfizetni a szállodát, annak a nyaralás kulcskérdése a megfelelő szállás megtalálása. Az árak között nagy a különbség, ami több tényezőtől is függ, például a víz közelségétől, a felszereltségtől stb.

 

Split és Dubrovnik

Split a horvát tengerpart talán legismertebb és egyben legnagyobb városa, az utóbbi ötven évben Dalmácia jelentős mezőgazdasági, kulturális és közlekedési központjává fejlődött, ugyanakkor a turisták is évről évre elözönlik a várost.

A Duželić család apartmanokat és szobákat is kiad, náluk egy apartman 80-90 eurót kóstál egy éjszakára. Az érdeklődés egy kicsivel csökkent, ezt sok tulajdonos az Európa-bajnoksággal magyarázza.

De természetesen itt a szigetvilág is. Tribunj óvárosa egy apró szigetre épült, egy kis híd köti össze a szárazfölddel. A településnek 2000 lakosa van. Fontányi Róbert tribunji apartmantulajdonos egyetért azzal, hogy idén talán valamivel kevesebb a turista, az árak pedig nem változtak a tavalyiakhoz képest. Legolcsóbban napi 35 euróért lehet apartmant bérelni, de nem ritkák a felső kategóriás, 100 euróba kerülő szállások sem. Az emberek többnyire az utolsó pillanatban foglalják le a szállást, először azokkal a vendégekkel számolnak, akik évről évre visszajárnak.

A Horvátország legdélebbi részén fekvő, az Adria gyöngyének is nevezett Dubrovnik városában él Hrnic Erzsébet idegenvezető, aki szerint az idei szezont sem kell félteni, hiszen már most elözönlötték a várost a turisták. Az árak némileg emelkedtek, egy középkategóriás apartmant már napi 60 euróért lehet kapni.

 

Crikvenicában is sok a turista az idén

A több mint százéves turisztikai múlttal rendelkező, 11 ezres lélekszámú város a Kvarner-öböl közkedvelt fürdőhelye. A tengerpart egyik legszebb részén helyezkedik el, szép parkok, kávéházak és üzletek találhatók a parti sétány mentén. Cár Borbála már sok éve foglalkozik apartmankiadással, általában magyar vendégei vannak, akik nagyra értékelik, hogy magyarul beszél a tulajdonos. Borbála a két hálószobás apartmant napi 70 euróért adja ki. A környékbeli tulajdonosoktól úgy tudja, hogy egyre kevesebb a hazai vendég.

Szállás pedig akad, hiszen egyre többen döntenek úgy a helyiek közül, hogy kiadják lakóingatlanjukat. A keresletre sem lehet panasz, ugyanis még mindig a privát szállás az olcsóbb megoldás.