Strandolási lehetőségek vidékünkön

202

A hosszan tartó hideg időjárás után végre beköszöntött a várva várt nyár, a fürdők megtelnek strandolókkal, és most már a folyók partján sem a gátépítés miatt gyűlnek össze az emberek.

Ha fürödni vágyunk és nincs pénzünk az Adriára, maradnak a környékbeli fürdők, tavak vagy folyók strandolásra. Akik nem szeretik a természetes fürdőhelyeket, hanem a kiépített, fertőtlenített strandokat részesítik előnyben, azok két helyen üdülhetnek a Drávaszögben: a pélmonostori és a hercegszőlősi fürdő közül választhattak, melyekre a belépő sem drága. Gyerekek után 5 kunát, a felnőtteknek pedig 10 kunát kell fizetniük. A hercegszőlősi Bazeni (Medencék) június 23-tól, vasárnaptól várja a vendégeket.

Az eszéki Copacabanában június 13-ára tervezték a megnyitót, de a magas vízállás miatt elhalasztották, a hét végén nyitott. A belépő ára az eszéki fürdőben is jelképes: 12 éven aluli gyerekek számára ingyenes, 18 éves korig 2 kunát, a felnőtteknek pedig 5 kunát kell fizetniük. A magas vízállás miatt a Drávában és a Dunában egyelőre nem lehet fürödni.

A Drávában a magas vízállás mellett gondot okoznak a víz borította, a mederben rejtőző fatörzsek, ágak, vasak és törött üvegek, miattuk nem biztonságos a fürdőzés. Ennek ellenére mégis sokan belemenekülnek a nagy hőség elől. A Duna vize apad, körülbelül két hét múlva már a kiskőszegi fürdőhelyeken is megkezdődhet a strandszezon.

Nem kell sokat utazniuk Bizovacig vagy a magyarországi Harkányig és Siklósig azoknak, akik a csúszdával felszerelt, kiépített strandokat kedvelik. A bizovaci strandbelépő gyerekek számára 15 éves korig 15 kuna, felnőtteknek 30 kuna, a nyugdíjasoknak pedig 20 kunát kell fizetniük. A Harkányi Gyógy- és Strandfürdő még mindig népszerű a baranyaiak körében, ideális kikapcsolódási lehetőséget biztosít a családoknak. A harkányi fürdőre a felnőttjegy 1400 forint (kb. 36 kuna), családi jegy vásárlása során pedig a gyerekek után 500 forintot  (kb.13 kuna) kell fizetni. Siklóson a vár szomszédságában terül el a Thermal Spa komlexum, melyre a hétvégén a jegy felnőtteknek 2800 forint (kb. 72 kuna), a gyerekek pedig 1400 forintért (kb. 36 kuna) üdülhetnek ott.

A strandolás veszélyei

Fürdőhelyek közül bőven válogathatunk környékünkön, azonban érdemes néhány mozzanatra odafigyelnünk. A folyókban és tavakban a fürdés fertőzésveszélyes, mivel vizük nem mindig tiszta. A folyóvíz áramlása is veszélyes lehet a fürdőzőkre, ezért csak biztos úszástudásúaknak ajánlott. Folyókba és tavakba ugrálni azért veszélyes, mert vizük általában zavaros, tehát nem lehet tudni, hogy elég mély-e a víz, és hogy mit borít el. Akár természetes, akár mesterséges strand mellett döntünk, a napozással mindenhol vigyázni kell. A vízfelületről visszatükröződő sugarak miatt ilyen helyeken még nagyobb a leégés veszélye, mint másutt. Nem szabad felhevült testel hirtelen a vízbe ugrani, mert szervezetünkre megterhelő lehet a jóval alacsonyabb hőfokú víz, és a meggondolatlanság akár a szív megállásához is vezethet. Alkohol fogyasztása esetén méginkább oda kell figyleni a felsorolt veszélyekre. Ezeket a szabályokat betartva biztonságosan tölthetjük el szabad időnket a vízparton.

234CastelloGyerek1

{fcomments}