Središnja svečanost DZMH povodom 15. ožujka

0
31

Središnja svečanost Demokratske zajednice Mađara Hrvatske (DZMH) povodom 15. ožujka započela je ispred rodne kuće Gedeona Ácsa, Kossuthovog svećenika, u Bilju, a završila na groblju u Suzi kod njegovog nadgrobnog spomenika.

Svake godine prisjetimo se velikana revolucije i borbe za slobodu iz 1848-49. godine, oni su nam i danas primjer ljudskosti i hrabrosti. Možemo biti ponosni što imamo baranjske i slavonske velikane iz ´48., pred čijim grobovima i spomenicima svake godine odajemo počast.

Najvažnija poruka 15. ožujka je kako za interes nacije zajedničkim snagama i pomažući jedan drugome možemo ići naprijed, kako Mađari u Hrvatskoj ne bi imali samo svoju prošlost, već i budućnost.

Bilje

Gedeon Ács, Kossuthov svećenik

Svećenik Gedeon Ács, ili kako su ga vjernici od milja zvali „Gida”, nije samo sakupljao novčanu pomoć za borbu za slobodu, nije svoje vjernike samo poticao oštrim riječima, već je i sam pružao primjer. Bez obzira što je bio svećenik, oružjem se borio za slobodu.

Niti nakon smrti nije zaboravljen, njegov grob je upravo mjesto gdje svakog 15. ožujka hodočaste Mađari iz Hrvatske, kako bi pronašli sebe i jedni druge, kako bi tragom primjera Gedeona Ácsa, Kossuthovog svećenika, jačali jedni u drugima zajedništvo i mađarski identitet, kako bi svaki puta iznova zaplamsala uspavana ljubav prema slobodi. Na ovaj ožujski dan, prisjećamo se Gedeona Ácsa i mnogih drugih boraca za slobodu koji su jednom u svoje srce zatvorili i zauvijek ponijeli miris baranjskih humaka.

Baranjska spomen mjesta borbe za slobodu

Obilježavanje je počelo okupljanjem kod rodne kuće Gedeona Ácsa u Bilju, položilo se vijence, a nastavilo se u Zmajevcu kod spomenika Izsáku Béniju. On je živio u Zmajevcu, bio je poljoprivrednik ponosan na svoje mađarsko porijeklo, koji je borbu za slobodu držao toliko važnom da je hodočastio u Torino kod svoga vođe u emigraciji, Lajosa Kossutha.

Zmajevac

Nakon toga obilježavanje se nastavilo u Suzi, prvo se položilo vijence pri Kossuthovoj spomen bisti u mjesnom Domu kulture, a svečanost se završila na reformiranom groblju kod groba Gedeona Ácsa. Kratkim prigodnim programom prisjetilo se događaja iz revolucije i borbe za slobodu 1848-49. godine.

Suza

-Mislim da revoluciji iz Pešte od prije 174 godine posebnu aktualnost daje činjenica izbijanja rata od prije nekoliko tjedana u našem susjedstvu, koja se neposredno dotiče peko naših sunarodnjaka podno Karpata, svih Mađara. Zbog toga je još važniji slogan revolucije – neka bude mir, sloboda i razumijevanje – izjavio je za naš list veleposlanik dr. Csaba Demcsák, koji je nakon svečanog govora pročitao pismo premijera Viktora Orbána namijenjeno Mađarima izvan granica.

-U Baranji 1848-a ima veliki kult, samo ovdje u ovome mjestu, u Suzi, još prije 104 godine je jedan 12 metara visok obelisk krasio centar sela, a na kojem je bio prikaz Kossuthova lica, ali što je najvažnije, ovdje još uvijek govorimo mađarski, mađarskim jezikom obraćamo se svojoj djeci i naš je zadatak da to tako i ostane, kako bi se naša djeca našim prethodnicima isto tako obraćala – među ostalim je u svome govoru rekao Róbert Jankovics, predsjednik DZMH.

Suza

Programe su svojim prisustvom uveličali Judit Pirityiné Szabó, voditeljica odjela državnog tajništva za nacionalnu politiku pri Vladi Mađarske i János Fuzik, generalni konzul Mađarske u Osijeku.

Pozdravno pismo Viktora Orbána Mađarima izvan granica

Premijer Viktor Orbán je večer prije nacionalnog blagdana pismom pozdravio zajednice Mađara u Karpatskom bazenu, odnosno izvan granica; njegovo pismo su u cijelome svijetu pročitali na brojnim svečanostima obilježavanja 15. ožujka.

„Neka bude mir, sloboda i razumijevanje! Prije 174 godine Mór Jókai je ovim trima riječima sažeo što to želi mađarska nacija. A mi, Mađari od tada tim riječima znamo opisati sve ono čemu težimo“ – započeo je pismo premijer.

Objasnio je: „Želimo mir u nama bližem i širem svijetu, slobodu samoopredjeljenja oblikovanju vlastitog života i razumijevanje u nacionalnim pitanjima, kako bismo s narodima koji žive s nama zajedno mogli sebi izgraditi sigurnu budućnost u Karpatskom bazenu“.

Viktor Orbán je nastavio: „Kao duhovni nasljednici 1848., danas se zajedno ističemo i pružamo ruku pomoći našoj braći u nevolji podno Karpata kojima je potrebno sklonište od rata. Zajedno izražavamo solidarnost ukrajinskom narodu i zajedno uzimamo pod okrilje našu kulturu, način života i rezultate nacionalne politike u proteklih 12 godina.“

„Za nas je prirodno zatvoriti vrata pred ideologijama koje preokreću naše domove, ali širom otvaramo kapije kada članovi mađarske nacije trebaju pomoć ili kada na njih pokucaju ljudi koji trče kako bi spasili svoj život“ – napisao je premijer.

Prema Viktoru Orbánu, u svjetlu revolucije i borbe za slobodu „čisto vidimo kamo vodi danas zajednički put mađarske nacije. U skladu s herojima iz 1848. i mi želimo takav svijet u kojem možemo živjeti u miru i sigurnosti ne samo slobodni, već možemo biti slobodni Mađari, i zato kako su i oni učinili tako i mi moramo stati protiv svakog vanjskog pritiska i unutarnjih nastojanja podjele, koji bi ugrozili ono što smo zajedno izgradili“.

„Dozvolite da Vas na godišnjicu revolucije iz ´48. s poštovanjem pozdravim i zahvalim na tome zajedništvu koje prekoračuje granice, koje je ponovno dokazalo kako niti jedan Mađar nije sam. Živjela mađarska sloboda, živjela domovina!“ – završio je svečano pismo premijer.