Semjén: jogi lépéseket tesz Magyarország, ha módosítják a szlovák állampolgársági törvényt

159
semjen_610_310

Nemzetközi jogi lépéseket tesz Magyarország, ha a Fico-kormány az előző nap bejelentett tervek szerint módosítja a kettős állampolgárságról szóló törvényt – erről Semjén Zsolt beszélt kedden este.
A miniszterelnök-helyettes a m1 az Este című műsorának adott interjújából a Híradó közölt részletet.
Semjén Zsolt úgy fogalmazott: jogilag azt nem lehet megtenni, hogy csak a magyaroktól veszik el az állampolgárságot. Szlovákiának két lehetősége van, vagy visszavonja teljes egészében a törvényt, vagy pedig – ami szerinte nem lesz -, hogy a magyarokkal szemben marad életben a mostani szabályozás – mutatott rá.
Kiemelte: ebben az esetben Magyarország az összes nemzetközi fórumon lépéseket tesz, és „ezt 100 százalékra meg is fogjuk nyerni”.
Robert Fico kormánya olyan formában akarja megváltoztatni a szlovák állampolgársági törvényt, hogy az ne „károsítsa” azokat a szlovák állampolgárokat, akik kérvényezik egy másik ország állampolgárságát, és azáltal elvesztik a szlovák állampolgárságukat. A szlovák kormányfő erről az új kulturális miniszter, Marek Madaric hétfői hivatali beiktatása során beszélt Pozsonyban.
Hozzátette: Magyarország viszonylatában ennek a törvénynek továbbra is érvényesnek kell maradnia. Fico ezt a nézetét azzal magyarázta, hogy Magyarország sem változtatta meg a kettős állampolgárságról szóló törvényét, amire a szlovák fél annak idején a saját törvényének módosításával reagál