Nem kell majd többé a rendőrségre járnunk okmányokat igényelni

0
9

Horvátországban jelenleg a személyes okmányok kiállítása és az azokkal kapcsolatos minden ügyintézés a rendőrség hatáskörébe tartozik. Ez a gyakorlat a tervek szerint hamarosan megváltozik.

Az okmányok intézése általában sok időt vesz igénybe, ráadásul hosszú sorokat eredményez az ablakok előtt. Davor Božinović belügyminiszter nemrég bejelentette, hogy a kormány eltökélt szándéka az okmánykiadás megreformálása.

A tervek szerint a jövőben a személyi igazolványokat, jogosítványokat és útleveleket többé nem a rendőrkapitányságokon kell majd igényelni, erre a célra külön okmányirodákat hoznak létre. Egyébként a személyazonosító igazolványok külsőleg megváltoznak, és a jövőben átveszik az egészségbiztosítási kártyák szerepét is. Újdonság továbbá, hogy bevezetik az e-személyi igazolványt is, melyet az emberek letölthetnek mobiltelefonjukra.

A miniszter bizakodó az okmánykiadás átszervezését illetően, mivel pár éve már sikerült a gépjárművekkel kapcsolatos ügyintézést kiszervezni a műszakivizsga-állomások hatáskörébe, így már van némi tapasztalatuk e téren.

A rendőrség hatáskörében ugyanakkor továbbra is megmarad az idegenrendészet és a bevándorlásügy, valamint az állampolgársági kérelmeket is ők intézik a jövőben is. Fontos megemlíteni még, hogy Horvátországban létezik egy online rendszer, az e-građanin, melyen keresztül szinte minden okmánnyal kapcsolatos ügyet el lehet intézni sorban állás nélkül.

A szóbeszéd szerint a leendő okmányirodákat a járási hivatalokban alakítják majd ki. Érdekesség továbbá, hogy Horvátország azon kevés országok közé tartozik, ahol az őshonos nemzeti kisebbségekhez tartozó állampolgárok az ország hivatalos nyelve mellett anyanyelvükön is igényelhetik személyazonosító igazolványukat. Éljen Ön is a lehetőséggel, kérje magyarul is az igazolványát, joga van hozzá! Fontos: az ügyintézés elején rögtön szóljon, hogy okmányán magyarul is szerepeljenek az adatok.