Saffari kávézó

1170
saffari

A sepsei és környékbeli fiatalok kedvelt szórakozóhelye

Nem kell Afrikába utaznunk, ha szafarira vágyunk. Elég Sepse felé venni az irányt, ahol a Saffari kávézó reggel 8-tól este 11-ig várja a vendégeket. És havonta egyszer élőzenés bulira hívja a fiatalokat.

A Saffari Sepse egyetlen kávézója, ahova az emberek szívesen betérnek munka után vagy esténként egy-két italra, de a helyi fiatalok kedvelt szórakozóhelye is. Főleg azokon a hétvégéken, amikor valamilyen zenés rendezvényre kerül sor a falai között. Olyankor nemcsak a kocsmaterem telik meg zsúfolásig mulató vendégekkel, de a terasz asztalai is foglaltak.

A Saffarit a vörösmarti Lovaković Tímea nyitotta meg idén tavasszal. Tizenhét éve dolgozik a vendéglátásban, régi álma vált valóra a saját vendéglővel. Dolgozott vörösmarti kocsmákban, Karancson, Meccőn, szezonmunkásként a tengerparton, a csúzai Piros Csizmában és a Kovács Csárdán is. A sepsei kocsma alkalmazottja is volt, amíg be nem zárták – ezt a helyet nyitotta ki később.

A pincérmunka nem való mindenkinek, hiszen az emberekkel való foglalkozás sohasem egyszerű, pláne ha még isznak is közben. Ha valakinek passzol a vendéglátás, akkor az Timi. Kevés olyan pincért, pincérnőt ismerek, aki annyira rátermett lenne erre a munkára, mint ő.

A fiataloktól a legidősebb korosztályig mindenkivel bármiről el tud beszélgetni. Közvetlenségével könnyen megnyeri az embereket, akik szívesen térnek be hozzá máskor is egy italra. Pályafutása során néhány étteremben is felszolgált, de, mint mondta, mindig jobban szerette azokat a helyeket, ahova egyszerű emberek járnak.

– Szívesebben dolgozom olyan helyen, ahova „gumicsizmás” vendégek járnak, mint ahova „nyakkendősök” – mondja Timi, hozzátéve, természetesen sohasem tett különbséget a vendégek között.

Tizenhét év után végre a saját maga főnöke lehet

Amikor a sepsei kocsma előző tulajdonosa bezárt, Timi elhatározta, ő fogja újranyitni a helyet.

Két évig dolgozott itt pincérnőként, és tudta, elég forgalmas a hely ahhoz, hogy meg tudjon élni belőle. Volt munkaadója, Sipőc Árpád mindenben a segítségére volt.

– Úgy érzem, megérdemeltem, hogy tizenhét év után saját vállalkozásom legyen – mondja Timi. – Ez azonban nem is volt olyan egyszerű, procedúrával járt a hely kinyitása.

Kezdő vállalkozóként részesült állami támogatásban, de erre hónapokat kellett várnia. Tavaly decemberben kezdte intézni a vállalkozás indítását, idén áprilisban nyitott.

Mondani sem kell, hogy a támogatás mellett saját tőkére is szüksége volt, hiszen fiskális kasszát, kávégépet, bútorokat kellett vásárolnia. Mostanra mondhatni, hogy sínen van az üzlete, de azért még volna mibe fektetnie. Tervei között szerepel a helyiség légkondicionálása is. De a lényeg, hogy már olyan nagy kiadásai nincsenek, és hogy jó a forgalma a helynek.

saffari A Saffariban Timi és egy alkalmazottja váltják egymást. Egyelőre nem is tervez munkaerő-bővítést, hiszen ketten is el tudják látni a feladatokat.

Miért éppen Saffari?

A kávézó arculata Timi lányának, Lucie-nek köszönhető, aki Afrika-témájú festményeivel díszítette a belső falakat, és tulajdonképpen ez adta a kocsma nevének ötletét is.

– Én először a Medica nevet szántam volna a kávézónak, de megfogadtam a lányom tanácsát, aki szerint jó, ha passzol a név a hely stílusához – magyarázza Timi.

Itt „szafariznak” a helyi és környékbeli fiatalok

Nem csak azért olyan népszerű a Saffari, mert az egyetlen kocsma Sepsén, hanem mert tulajdonosa havi rendszerességgel szervez valamilyen zenés rendezvényt a fiatalok kedvéért. Olyankor nem csak sepseiekkel van tele a hely. Nagybodolyáról, Hercegszőlősről, Vö-rösmartról és Csúzáról is járnak ide fiatalok szórakozni. A partikkal kapcsolatban Timi kikéri a fiatalok véleményét.

– A vendégeimből élek, igyekszem hozzájuk alkalmazkodni, ezért szívesen fogadom az ötleteiket, hogy milyen bulit szervezzek legközelebb – közli Timi.

Ami a zenét illeti, a leggyakrabban „egyszálszintis zenekar” szórakoztatja a közönséget, de voltak már más fellépők is a Saffariban.

Timi a jövőben nyitna más zenei stílusok felé is, hamarosan talán egy rockzenekar akusztikus koncertjével kedvez a vendégeinek.  A Saffari-bulikon szokássá vált, hogy amikor a hangulat a tetőpontjára hág, a mikrofon már nemcsak az énekes kezében van, hanem kézről kézre jár a vendégek között is, akik szívesen villogtatják énektudásukat néhány ital után. Ebből fakadt a karaokee-parti ötlete, ez szintén szerepel a tervek között. A rendezvények részét képezik az italakciók is, a legközelebbi mulatságon a sörfogyasztás lesz kedvezményes.

A Caffe Bar Saffari eseményei a kávézó Facebook-oldalán is nyomon követhetők, akit érdekel, tekintse meg, és látogasson el Sepsére is!