Répás: a külhoni magyar civil szervezetekkel közösen lehet csak sikeres a jogvédelem

0
234
lathatar-repas-1

A külhoni magyar civil szervezetekkel együttműködve lehet csak sikeres jogvédelmet megvalósítani – erről Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár beszélt szombaton a X. Vajdasági Nyári Szabadegyetemen tartott előadása után az MTI-nek.
A politikus emlékeztetett, hogy a közelmúltban létrejött a kisebbségi jogvédő intézet és alapítvány, amely ezt a tevékenységet hivatott segíteni.
Ugyanakkor – folytatta – a jogvédelem a külhoni magyar civil szervezetekkel együttműködve lehet csak sikeres, csak akkor, ha „egyszerre és egy irányba mozdulunk”.
Szerdától vasárnapig tart a közéleti témákkal foglalkozó és kulturális programokat kínáló X. Vajdasági Szabadegyetem a délvidéki Kishegyes melletti Kátai tanyán.
Répás Zsuzsanna szombaton tartott előadásában beszámolt a nemzetpolitika elmúlt két évéről, az új kormányzati struktúráról. Kifejtette: a nemzetpolitika az őt megillető helyére került, kiemelték háttérbe szorított helyzetéből.
Szólt továbbá a szabadegyetemen résztvevő fiatalok előtt az oktatási intézmények kiemelt támogatásáról, valamint a külhoni magyar óvodák éve programról, amely érintette a Vajdaságot is. A programot idén indították, és e célra összesen százmillió forintot különítettek el a költségvetésben.
A helyettes államtitkár nagyon fontosnak tartja a nyári szabadegyetemeket, egy olyan lehetőségnek a találkozásra, a fiatalok közötti párbeszédre, amit nem szabad kihagyni. A vajdasági rendezvényre a Kárpát-medence minden régiójából érkeztek fiatalok – jegyezte meg.