Rendkívüli, ugyanakkor történelmi ülés Erdélyben

0
162
h03mpp

Marosvásárhely – Szeptember 3-án, szombaton rendkívüli ülést tartott Marosvásárhelyen a Magyar Polgári Párt Országos Tanácsa, ahol Kövér Lászlót, a magyar Országgyűlés elnökét választották az MPP tiszteletbeli elnökévé. Jakab Sándor, aki vendégként részt vett az ülésen, lapunknak elmondta, történelmi esemény részese lehetett.

Kövér László felszólalásában elmondta: az elmúlt húsz évben soha nem érzett késztetést arra, hogy más politikai közösségnek is tagja legyen, de most az MPP-vel lélekben erős közösséget érezve elfogadja a tiszteletbeli elnöki tisztséget. Rámutatott: a tisztség vállalása elismerését jelenti annak a politikai bátorságnak, amellyel az MPP megszerveződött, illetve annak az összetartozásnak, amelynek jegyében a közösség ügyeit felelősen kell gondozni.

Utalást tett arra, hogy a romániai magyarságnak több politikai szervezete is van, amelyek versengenek egymással. Megjegyezte: a demokrácia, a politikai verseny egyetlen közösséget sem gyengít, hanem erősít.

Kiemelte: a mai világban nemzetállamok függetlenségét, autonómiáját nem a másik nemzet autonómiára való törekvése fenyegeti, hanem azok a világot uraló hatalmak és tendenciák, amelyek számára a nemzetállamok, a nemzetek akadályt jelentenek. A közép- és délkelet-európai nemzetek emancipációja nem képzelhető el másként, csak a térségben élő nemzetek összefogása révén. A szabadság, a demokrácia, a függetlenség és a nemzeti lét egyik nemzet számára sem létezhet a többi nemzet méltóságának feltétlen tisztelete nélkül.

Az MPP rendkívüli kongresszusának fő célja volt a jövő évi romániai önkormányzati választásokra való felkészülés előkészítése. Erről a testület határozatot fogadott el, emellett a kongresszusi küldöttek döntöttek az MPP Országos Önkormányzati Testületének, valamint a Megyei Szervezetek Egyeztető Fórumának megalapításáról.

A kongresszuson jelen volt többek között Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke, Ágoston András, a VMDP elnöke és Jakab Sándor, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének a vezetője.

Jakab Sándor lapunknak elmondta, hogy olyan történelmi eseménynek volt részese annak köszönhetően, hogy ilyen magas rangú anyaországi politikus vállalta egy határon túli magyar szervezet tiszteletbeli elnökségét, amilyenre még az anyaország és a határon túli magyarság viszonylatában nem volt példa. – Kövér László ezzel a felvállalással új irányt mutatott a nemzetpolitikának – mondta Jakab.