Radványi Dorottya heti ajánlója

0
732
Radványi_Dorottya

Radványi Dorottya kiemelt szerkesztő-műsorvezető több mint három évtizede dolgozik a közmédiában. Kezdetben a Magyar Rádió ifjúsági osztályán készített riportokat, ezután televíziós bemondó lett, majd ezzel párhuzamosan a Mi-Ti-Ők műsorait vezette. A Duna Televízióban a Hogy volt?! műsorvezetőjeként láthatják képernyőn, emellett  a Bartók Rádió Muzsikáló reggel és Muzsikáló délelőtt adásaiban hallhatják rendszeresen a komolyzene kedvelői.

Hétfőn a Hogy volt?! műsorában (Osztálytalálkozó „Hatvanhatosok”) a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Várkonyi Zoltán osztályában végzetteket hívtuk össze. Voith Ági, Csernák Árpád, Huszti Péter, Dőry Virág, Kovács István, Újréti László és Vajda Márta már főiskolásként kimagaslóan tehetségesnek mutatkoztak. A rendhagyó osztálytalálkozók sajátossága a rácsodálkozás és az öröm, ahogy az egykori diáktársak feledésbe merült emlékeiket újra felidézik (Duna World, 16.25).

Keddre a Thália Színház felvételeiből ajánlom Tasnádi István Finitóját. A fergetegesen groteszk, tragikomikus, fekete humorban bővelkedő előadás a napi életünket karikírozza versben elbeszélve. Györgyi Anna a darab egyik főszereplője, alakítása kiváló (M5, 19.40).

Szerdánként sokak érdeklődésére számot tarthat a MüpArt Classic-koncertek közvetítése a Müpából. Gyerekkoromtól fogva rajongok a komolyzenéért. Zeneiskolába jártam, kórusban énekeltem, különösképpen kötődöm az opera műfajához (M5, 19.40). Ugyancsak szerda estére ajánlom egyik legkedvesebb darabomat, Verdi Requiemjét; egyszer ezt a művet Salsbourban nagyszombaton hallgathattam meg fiammal együtt, feledhetetlen élmény volt (Bartók Rádió, 19.35).

Csütörtök estére a kicsiknek a Pocoyot ajánlom szeretettel, a fiam hároméves unokaöccsével gyakran nézzük a kedves rajzfilmet, mindannyiunk örömére (M2, 19.45). A kedvenc színészemmel, Kállai Ferenccel készült riportot az Örökös Tagság ismétlésében semmiképpen sem mulasztom el; érdemes lesz közvetlenül ezután megnézni a Szépek és bolondok című 1976-os magyar filmet is Szász Péter rendezésében Kállai főszereplésével (M3, 21.10, 22.10).

Péntek estére ugyancsak zenei élményt: a 2014-es Budavári Palotakoncertet ajánlom. A budai vár Oroszlános udvarában rendezett operettestek igen látványosak, nagyszabásúak. A legismertebb dallamok csendülnek fel, a legnépszerűbb előadók tolmácsolásában (M5 19.40).

Szombat este kihagyhatatlan a Csárdáskirálynő magyar operettfilm; a mozi René Kollo, Anna Moffo és Karl Schönböck főszereplésével tekinthető meg; Szinetár Miklós rendezői pályáját végigkíséri a Csárdáskirálynő színpadon és filmen (M3, 20.30).

Vasárnap estére a Verdi című olasz tévéfilmsorozat soron következő epizódját szemeltem ki. A kiváló zeneszerző alkotómunkájáról és magánéletéről egyaránt sokat tudhatunk meg, ebben a részben a párizsi időszakról esik szó (M3, 21.30).