Programajánló

0
133

Bővelkednek közösségi eseményekben az elkövetkező hetek, hónapok is. A programok többsége már hagyományosnak mondható, és évről évre nagyobb látogatottságnak örvendenek. Bátran ajánljuk mindazoknak, akik tartalmas kikapcsolódásra vágynak.

Az egyesületeinkben tevékenykedők bizony fáradságot és szabadidejüket nem kímélve készítik a különböző programokat, rendezvényeket nemzettársaik lelki épülése, feltöltődése, színvonalas szórakozása érdekében. Ne vesszen hát kárba az a sok munka, tiszteljük meg egymást azzal, hogy érdeklődést mutatunk egymás dolgai iránt. Idén is lesznek többnapos rendezvénysorozatok, gasztrokulturális események, író-olvasó találkozók, színházi előadások, gyermektáborok. A sokszínűség jellemzi ezeket a programokat, amelyeknek egy kis „megerőltetéssel” mindenki részese lehet.

Négy férfi gatyában

Ha vidám kikapcsolódásra vágyik, akkor feltétlenül látogasson el Várdarócra január 25-én, és nézze meg a bezdáni színjátszók újabb produkcióját. Ha négy nő él egy lakásban, abból béke sosem lehet! Mert ha a háztulajdonosnak – példának okáért – táviratot van kedve feladni, biztos, hogy az albérlőknek, de még a szobalánynak is kedve szottyan ugyanazt megtenni. Ki a lakást akarja kiadni, ki önmagát eladni. Van, aki modellt keres a festményéhez, a másik meg zongoratanítványt. A megszólított urak pedig érkeznek is szép sorban, de hogy nem abban a sorrendben, ahogyan azt a hölgyek várják, abban biztosak lehetünk. Ebből kerekednek aztán a félreértések, és végül ott áll a néző előtt a négy férfi gatyában! És mire a csomók kibogozódnak, elfelejtjük minden hétköznapi búnkat, bajunkat.

Itt a farsang, áll a bál

Farsangnak a vízkereszttől hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszakot nevezzük. Hagyományosan ekkor vidám bálokat, mulatságokat tartanak. A farsang tulajdonképpen a szabályok felforgatásáról is szól. A farsangi jókedv célja pedig az, hogy a tél búskomorságával együtt a hideg időt is elűzze. Vidékünkön is szinte minden településen rendeznek farsangi bálokat. Ezeket lapunkban is folyamatosan hirdetjük majd.

A farsangi időszakban tartják harmadik éve a Gazdabált is, amely a báli szezon egyik legszínvonalasabb horvátországi magyar eseménye, idén január 26-án kerül rá sor.

A vukovári magyar bál pedig 11 éve a város és a megye egyik legsikeresebb, legtömegesebb társasági eseménye. Idén új helyszínen, népies stílusú környezetben, egy mirkovci rendezvényteremben várják a bálozókat.

Kétnapos lesz a kakasütés

A farsangot vidékünkön most is a várdaróci kakasütés zárja március első hétvégéjén, amely idén kétnapos lesz. Noha a farsangzáró rendezvény időpontja hagyományosan húshagyókedd volna, a szervezők a mai igényeknek megfelelően már tavaly is hétvégi időpontot választottak a megtartására. Így lesz ez idén is, a több száz éves hagyomány felelevenítésével most is az a céljuk, hogy bevonják a gyerekeket, de nemcsak az óvodásokat, hanem a tánccsoportos fiatalokat is várják a kakasjelmezes felvonulásra, valamint a kakasütés hagyományának a felelevenítésére. A szabadtéri programok után idén is lesz kultúrműsor, az esti órákban pedig éjszakába nyúló vacsorával és bállal koronázzák meg a napot. Ami újdonság, hogy a kakaspörköltfőző versenyt ezúttal másnap, vasárnap tartják – tavaly olyan sokan jelentkeztek, hogy a szerény ülőhelykapacitás miatt sok szakácsot vissza kellett utasítani. A részletekről természetesen időben tájékoztatunk majd.

Táncház Kiskőszegen

A pécsi Tenkes zenekar táncházprogramja február 1-jén Kiskőszegen (Batina) folytatódik a HMDK ottani alapszervezetének a közreműködésével. A Duna-parti település kultúrotthonába várnak mindenkit, aki szeretné koreográfusok segítségével elsajátítani egy-egy tájegység táncát. A kikapcsolódás garantált, aki jelen volt a novemberi várdaróci kezdő eseményen, az ezt az állítást megerősítheti.

Természetesen egyéb események is lesznek, amelyekről igyekszünk időben informálni a kedves olvasót.