Péter Szijjártó, ministar vanjske trgovine i vanjskih poslova Mađarske, bio je gost DZMH

Szijjártó: Matična zemlja i Mađari izvan granica mogu računati jedni na druge

Mađari u Baranji su na izborima dokazali kako matična zemlja može računati na sunarodnjake iz ovoga kraja, baš kako i oni mogu nadalje računati na potpore matične zemlje – rekao je Péter Szijjártó, ministar vanjske trgovine i vanjskih poslova, u svojoj posjeti Baranji prošloga četvrtka, gdje se sastao s Róbertom Jankovicsem,  predsjednikom Demokratske zajednice Mađara Hrvatske (DZMH).

Péter Szijjártó, ministar vanjske trgovine i vanjskih poslova Mađarske po prvi puta je bio u Baranji, gdje je prvo prisustvovao razgovorima o aktualnim pitanjima s čelnicima krovne organizacije u medijskoj kući DZMH u Bilju.

Na zajedničkoj konferenciji za medije istaknuo je kako su ljudi na travanjskim parlamentarnim izborima trebali donijeti odluku o pitanju žele li rat ili mir. Zbog toga je, po njemu, bilo važno da po tom pitanju sudbine nacije sudjeluje svaki njen član. To je za nacionalnu, kršćansku stranu posve prirodno, a ljevica stavlja pod upitnik pravo glasanja Mađara izvan granica i, ako bi pobijedili, to bi pravo sigurno i oduzeli – rekao je.

Ukazao je na to kako je vodeća stranka dobila rekordan broj glasova, posljedicom čega će biti i rekordan broj zastupnika u novome parlamentu. Pored toga, broj predanih glasova Mađara izvan granica je veći od svih do sada, baš kako su i Mađari u Hrvatskoj na izborima sudjelovali u značajnom broju.

Péter Szijjártó istaknuo je kako će vlada nastaviti pružati financijsku pomoć u obrazovanju, kulturi i vjerskim institucijama mađarske zajednice u Hrvatskoj, u izgradnji su tri nova mađarska vrtića i kulturni centar, održavaju sustav učeničkih stipendija u mađarskim školama.

Nazvao je uspješnim program gospodarskog razvoja u Baranji, iz kojega, po njegovim riječima, jednako imaju koristi i Mađari koji ovdje žive i Hrvatska. Kako je rekao, do sada su dali potpore 791 poduzetniku u ukupnom iznosu od četiri milijarde forinti, i kao rezultat toga ostvareno je 6,7 milijardi forinti ulaganja. Trenutno je u tijeku potpora novih 84 malih proizvođača i poljoprivrednika u iznosu od 430 milijuna forinti, što će potaknuti ulaganja u vrijednosti od 700 milijuna forinti.

Suradnja Hrvatske i Mađarske u zaštiti manjina može biti primjerom svima u Europskoj uniji

Ministar je izjavio da suradnja Hrvatske i Mađarske u zaštiti manjina može biti primjerom svima u Europskoj uniji. Dodao je: „Međusobno poštivanje naših nacionalnih zajednica, naših manjina omogućuje da poteškoće koje se povremeno jave, znamo racionalno riješiti zahvaljujući tom poštivanju. U tome veliku ulogu ima DZMH i predsjednik Jankovics, koji u hrvatskom saboru uvelike doprinosi stabilnosti hrvatske politike, što je u interesu Mađarske. Posve je jasno: što je jači susjed, to bolje ide i nama“ – sažeo je.

Róbert Jankovics zahvalio je pomoć koju je Mađarska pružila za vrijeme epidemije korona virusa i nakon potresa. Mislio je kako „mađarska nacija nikada nije bila tako ujedinjena kao sada“ i ukazao na to kako je sustav potpora mađarske vlade omogućio mađarskoj zajednici u Hrvatskoj da bude jača i ujedinjenija.

Nakon konferencije za medije, ministar je u Kopačevu osobno zahvalio onima koji su pristigli iz mađarskih naselja u Hrvatskoj na podršci pruženoj na izborima.

Posjet Hrvatskoj završio je u Prosvjetno kulturnom centru Mađara u Osijeku.

Članovi ministrove delegacije bili su József Zoltán Magyar, zamjenik državnog tajnika za razvoj europskih odnosa,  Péter Kiss-Parciu, zamjenik državnog tajnika za regionalni i pogranični gospodarski razvoj, László Szászfalvi, parlamentarni zastupnik Fidesz-KDNP-a, Csaba Demcsák, veleposlanik Mađarske u Zagrebu i János Fuzik, generalni konzul Mađarske u Osijeku.

Od strane DZMH na razgovorima održanima u medijskom centru u Bilju prisutni su bili, osim predsjednika Róberta Jankovicsa, Janoš Andoči, potpredsjednik, Olivér Matijević, izvršni predsjednik, Sanela Proser Horvatin, tajnik, kao i Zorica Paliž Tot, predsjednica Zaklade Economica Hungarica.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.