Pélmonostoron találkoztak a magyar kártya kedvelői

77

A sepsei, kórógyi, vukovári és pélmonostori magyarok januári összejövetele Pélmonostoron folytatódott múlt vasárnap.

A kártyajáték Európában bizonyíthatóan a 13-14. században jelent meg, de hogy kik által, arról megoszlanak a vélemények. A hagyományos paraszti életforma mindennapjait, életvitelét a munka, a munkához való viszony határozta meg, amelyben meglehetősen kevés idő maradt a kikapcsolódást, szórakozást szolgáló tevékenységekre, de a kártya teret nyert és a 19. század utolsó harmadától már általánosan elterjedt népi játékká vált. Vidékünkön is egykor az adventi időszakban megszokott volt a kártyajáték. Megkülönböztetett időszaknak számított karácsony estéje, amikor is a vacsora és az éjféli mise közötti órákat kártyázva töltötte a család. Ezt Penavin Olga neves néprajzkutató is lejegyezte. A játék természetesen nem csak ünnepi időszakban zajlott, beépült a hétköznapok rendjébe is. Jellemzően a munka szempontjából könnyebb periódusban, téli estéken ültek gyakrabban az asztal köré, az év további szakaszában péntek estéken és vasárnap délutánonként verték a blattot. A felmérések szerint mára csökkent a népszerűsége, ami nyilvánvalóan összefüggésben van elmagányosodó, tévé elé kucorodó társadalmunkkal.

– Az egyik rendezvényünkön beszélgetés közben derült ki, hogy milyen sokan szeretnek kártyázni, de nincs alkalmuk más magyar egyesületekkel együtt hódolni a szevedélyüknek. Ezért megbeszéltük, hogy két drávaszögi és két szalvóniai egyesületet össze fogunk hozni, és mind a négy településen tartunk kártyaversenyt – mondja Prosszer Horvatin Szanella, a HMDK sepsei alapszervezetének titkára, az összejövetel kezdeményezője.

Januárban először Sepsén találkoztak, majd a múlt hét végén a pélmonostori Magyarok Otthonában ültek asztalhoz. A kártyacsatát ezúttal a vukováriak nyerték meg. A következő hetekben Kórógyon és Vukováron tartják meg még összejövetelüket.