Palackpostát fogtunk Batinánál

0
216
10-palackposta-2

A filmekben azt látjuk, hogy a palackposták feladói a legtöbbször a lakatlan szigetre vetődött hajótöröttek, akik a szabadulás reményében vetették vízbe üzenetüket. Mostanság gyakran olvasni olyanról, hogy egyesek a palackpostának köszönhetően tettek szert barátokra, de olyanról is, aki csak kíváncsiságból dobja be az üvegbe zárt üzenetet a tengerbe. Egy kanadai férfi pl. eddig 4800-zal tett így, és háromezerre választ is kapott. A minap Kiskőszegnél (Batina) halásztak ki egyet a vízből….

 

Több mint 200 éve létezik

Híreknek, üzeneteknek ily módon való közvetítését 1802-ben kísérelték meg először abból a célból, hogy a víz által magával sodort üvegek feltalálási helyét és időpontját azok vízbe vetési helyével és időpontjával összehasonlítva, a Golf-áram minőségére nézve adatokat nyerjenek. Több ilyen palack által nyújtott adatok alapján egész tengertérképeket állítottak össze, amelyek az egyes tengereken uralkodó vízáramlatok minősége és irányának ismertetése által a hajózásnak igen használható eszközévé váltak. A palackposta a hajószerencsétlenségekről szóló hírek közvetítésére is szolgált, és népjogilag is védve volt.

 

Aki 4800 palackot vetett a tengerbe

Egy kanadai férfi 4800 palackpostát indított útnak az Atlanti-óceánon 15 éven keresztül, és háromezerre a világ különböző pontjairól választ is kapott. Mivel az illető a régi kommunikációs eszközök híve, így csak postacímét adja meg a palackba zárt üzeneten, ezért folyamatosan bővül a levelekből, képeslapokból álló gyűjteménye, de emellett ajándéktárgyakat és fényképeket is kap. Egyik palackpostája 11 év alatt jutott el Izlandra, ugyanennyi időre veszett nyoma egy másik üzenetének, amelyet végül Norvégiában fogtak ki. De volt olyan palackja, amely hét év után ért partot Skóciában. Van olyan hét, hogy 200 műanyagpalackba helyezett, színes papírra fénymásolt üzenetet is vízre bocsát, a szöveg mindig ugyanaz, csak a dátumot módosítja. Ezt a különleges levelezési formát haláláig folytatni szeretné.
Egy melbourne-i gimnáziumi tanár diákjaival 150 palackot dobatott a vízbe, és csak ugratni akarta őket, hogy ezzel ír vagy marokkói levelezőpartnerekre tesznek szert. De egyik sem jutott tovább az amerikai partszakasznál, ezért is lepődött meg, amikor 16 hónap múlva egy ír halászfalucskából jött válasz. Ez a tengerbiológusok szerint is meglepő, mert szerintük legalább két év kell ahhoz, hogy ekkora utat megtegyen. De egy olyan esetről is olvastam, amikor egy ötéves németországi kisfiú üzenetére 24 év után jött válasz Oroszországból.

 

A „mi” palackpostánk

A Kiskőszegnél a Dunából kihalászott palack szövege szerint valahonnét Magyarországról indult útjára, feltehetően szilveszter éjszaka. Miután a mellékelt e-mail-címre írtam pár sort, és az üzenet beszkennelt képét is elküldtem, kíváncsian vártam, hogy vajon ki a feladó, és mi volt a célja a palackpostával. Lehetséges, hogy valaki a közelben, a határ túloldalán dobta a Dunába a palackot?

10-palackposta-1