Otplesali smo i mi za zajedništvo Karpatskog bazena

0
13

Pokretači folklornog programa „Zajedništvo 100“ pozvali su sve mađarske plesne skupine u Karpatskom bazenu da u kratkom videu, koji će zatim podijeliti u grupi na Facebook-u, pokažu svoju narodnu nošnju i koreografije. U pokretu su sudjelovali i naši plesači iz Batine i Laslova pridruživši se tako programu Dana nacionalnog jedinstva.

Situacija izazvana pandemijom ne dopušta obilježavanje Dana nacionalnog jedinstva 4. lipnja. Inicijatori folklornog programa „Zajedništvo 100“ objavili su na Facebooku uzbudljiv poziv: pozvali su sve folklorne plesne skupine u Karpatskom bazenu da u kratkom videu, koji podijele u grupi, pokažu svoje narodne nošnje i koreografiju tipičnih za njihovo područje tako da se u pozadini vidi simbolična građevina ili prirodna baština mjesta.

U program su se uključili i naši plesači iz Baranje i Slavonije sudjelujući tako u programu Dana nacionalnog jedinstva.

Plesni par iz Batine je solo plesom sudjelovao u programu

Od plesača osnovne organizacije DZMH-a- u Batini su Lila Virag i Atila Kovač podijelili parni solo ples na internetskom sučelju s našim sunarodnjacima i to tzv. sárközi ugrós, s kojima su prošle godine sudjelovali na Prekodunavskom južnom regionalnom dječjem solo plesnom natjecanju u Szekszárdu. Koreografiju su usvojili uz pomoć koreografa Rite Bátai i Tamás Lieszkovszky. Video je snimljen u centru sela, a u pozadini je crkva, jedan od simbola naselja.

Plesni par iz Batine

– Smatrali smo da je sudjelovanje važno, jer je razdoblje iza nas kada nismo mogli održavati okupljanja u zajednici, a shodno tome nisu mogle raditi ni naše plesne skupine i udruge. Nismo mogli organizirati ni Dan sela, koji bi ove godine bila obljetnička proslava. Zbog toga smo iskoristili priliku da se izrazimo u svrhu ovog plemenitog cilja, da pripadamo zajedništvu – rekla je tajnica osnovne organizacije DZMH-a u Batini, Kristina Šipoš.

Dodala je da im je situacija poremetila planove, ali se barem svatko odmorio i punom energijom mogu započeti s radom te mogu zacrtati svoje programe za ostatak godine.

– Probe će započeti uskoro, a 31. svibnja, povodom isplesanja majpana će već imati prvi nastup u Podolju – doznali smo od Kristine.

Plesači iz Laslova su predstavili vlastiti ples i narodnu nošnju

Članovi MKUD Sándor Petőfi iz Laslova također su snimili video, koji je snimljen ispred reformatske crkve u selu.

– Naše KUD ima nekoliko sekcija, a članovi su savladali mnoge koreografije tipične za Karpatsku dolinu. Inzistirali smo na tome da predstavimo vlastiti slavonski ples u izvornoj narodnoj nošnji cijelom mađarskom narodu. Neke od ženskih članova naše plesne skupine plesale su posni ples djevojaka u tradicionalnim slavonskim nošnjama – rekao je predsjednik kulturne udruge, Janoš Lapiš dodajući da im je svrha bila izraziti da njeguju običaje i pripadaju zajednici iako žive raštrkano i izolirano.

Ples je snimljen kao nekada kada su djevojke obučene u šarene nošnje formirale krug na glavnom trgu sela, obično nedjeljom, i plesale u ritmu vlastitog pjevanja bez glazbe.

Lapiš je rekao da se nadaju da će se sada već situacija s pandemijom polako smiriti i normalizirati. U posljednjem su razdoblju aktivnosti njihove udruge obustavljene, zadnja aktivnost je bila postavljanje majpana. Njihov Dom kulture je u fazi renoviranja, u vrijeme našeg razgovora su se pripremali za prvi sastanak. Uskoro će započeti probe, a imaju i pregršt ideja, krajem sljedećeg mjeseca planiraju organizirati dan sela, nadaju se da neće biti prepreka.