Ősztől a megyei másodosztályban futballoznak

729
nkvardarac

Kis Attilával beszélgettem a Várdaróc futballcsapatról, amely sikereinek köszönhetően ősztől a megyei másodosztályban szerepel majd. A feljebbjutás csakis összefogással volt lehetséges – tudtuk meg a klub elnökétől.

A Várdaróc futballklub tavaly ősszel választott vezetősége a fiatalabb korosztály bevonását tűzte ki célul, valamint hogy a csapat felküzdi magát a megyei másodosztályba. A játékosok toborzásában sikerült előrelépniük, és a múlt szezonban való szereplés eredményeképpen az utóbbi cél is megvalósult.

kis_attila
Kis Attila

– Ősszel remekül szerepelt a csapat. A tavasz kicsit problémásabb volt, mivel sok játékos a munka miatt nem tudott edzésre járni – nyilatkozta lapunknak Kiss Attila, akit egész eddigi labdarúgó-pályafutása a daróci csapathoz köt, és tavaly ősz óta vezeti a klubot.

Szerencsétlenségként értékelte, hogy a csapat néhány játékosa az idény kezdetén külföldre költözött.

– Sajnos, ez nemcsak a foci, hanem az egész lakosság s az ország problémája is – mondta Attila.

A fiatalabb korosztályt viszont, melyet még nem érint az elvándorlás veszélye, próbálják összefogni, a futball felé terelgetni a számítógép elől. Déra Lajossal közösen indították a laskói és várdaróci fiatalokból álló gyerekcsapatot.

A két településről jelenleg kb. 15 játékos alkotja a csapatot. Ami a korosztályt illeti, a legfiatalabbaktól  15 évesig játszanak benne. A viszonylag nagy korkülönbség ellenére igyekeznek összekovácsolni a gyerekeket, aminek idővel minden bizonnyal eredményei is lesznek. A fiatal csapatba a jövőben még több erőt és energiát szeretnének fektetni, és minden, a foci után érdeklődő gyereket szívesen látnak.

nkvardarac

A felnőtt játékosok jelentős része várdaróci, de a környező településekről is vannak, többek között Laskóról, ahol nincs futballcsapat. Összesen kb. 75 – nem csupán játékos –  tagja van jelenleg a Várdaróc futballklubnak. A hazai mérkőzéseket mindig nagy érdeklődés övezi, egy-egy meccsre kb. ötvenen, hatvanan kíváncsiak.

Több meccs és több edzés várható a másodosztályban
Attila lapunknak elmondta, azzal, hogy a csapat feljutott a másodosztályba, nem lesz jelentősen nagyobb a klub kiadása, hiszen a játékvezetők honoráriuma ugyanannyi lesz, mint eddig volt. Annyi a különbség, hogy most több meccsre kerül sor. Ezzel párhuzamosan az edzések számát is heti két alkalomról háromra növelik majd.

A klub vezetője jónak értékelte az elmúlt egy év munkáját, mint mondta, sikeresen gazdálkodtak a rendelkezésre álló pénzösszegből. Hangsúlyozta, a klubon belül számos beruházás, fejlesztés történt, melyek támogatások nélkül nem valósulhattak volna meg.

A csapat klubhelyiségét néhány éve folyamatosan építik, ebben jelentős szerep jutott a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége, valamint a Bellyei járás anyagi segítségének.

A támogatásokból az öltöző lecsempézésére, a vízvezetékre és a nyílászárók lecserélésére futotta. Egyedül a tetőt szeretnék még rendbe hozni, illetve a pálya körül igyekeznek rendet tenni a következő szezonra, már néhány pad is helyet kapott a nézőtéren.

A járáson kívül támogatásukkal segítették a klubot a Darócz és a Citadella éttermek, valamint Karakas Attila helyi vállalkozó is. A szponzorok közé tartozik a helyi vadászegyesület is.

A klub vezetője ezúton is köszönetét fejezi a felsorolt támogatóknak, de mindenki másnak is: játékosoknak, klubtagoknak, edzőnek, a lakosságnak, civil szervezeteknek, nézőknek, akik valamilyen módon hozzájárultak a csapat sikeréhez.

Attila elmondta, ami az előttük álló szezont illeti, célja, hogy még hatékonyabbá tegye a csapat játékát, szeretné, ha legalább a másodosztály középmezőnyében állapodhatnának meg.

Július 15-én lesz az első edzés, azzal egy időben tartanak egy összejövetelt az elért sikereket megünnepelendő, melyre meghívást kap mindenki, akinek köze van a klubhoz. Ezt követően augusztus 15-én megrendezik a szokásos emlék focitornát a várdaróci csapat honvédő háborúban elesett játékosai tiszteletére.

Addig viszont mind a klub vezetősége, mind a játékosok pihenésképpen figyelemmel fogják kísérni az Európa-bajnokságot, bizonyára erőt és kedvet merítve belőle az előttük álló mérkőzésekhez.