Olcsóbban szabálytalankodhatunk, ha helyszínen fizetünk

112

Az új szabálysértési törvény június 1-jétől lépett érvénybe, számos újdonságot tartalmaz. Az új törvény értelmében az, aki helyszínen kifizeti a bírságot, 50 százalékkal engedményt kap. Persze ez a kedvezmény, csak a 2000 kuna alatti büntetésekre vonatkozik. Ha valakinél nincs elegendő készpénz, akkor egy közeli bankautomatához is elmehet pénzt fölvenni. Stjepan Tršinski, a bűnmegelőzési osztály vezetője az RTL Televíziónak elmagyarázta, hogy csak akkor vehetnek föl pénzt az automatán, ha az a közelben van, de ha nincs pénzfelvételi lehetőség, akkor nem élhet a büntetett a kedvezménnyel.

A rendőrség helyszíni hitelkártyás fizetés bevezetését is bejelentette, de a rendőrségnek jelenleg csak 50 ilyen gépe van, ezért a kártyás fizetést egyelőre nem tudják beüzemelni.

Újdonság még az ún. triviális szabálysértések kategóriájának bevezetése is, ezek megállapításáról a helyszínen lévő rendőr dönthet majd. Tršinski szerint ez nem nyit majd teret a korrupcióra, mert minden egyes döntést az illetékes rendőrkapitányság vezetőjének is jóvá kell hagynia. Ezek az elengedett szabáysértések az első időben a nyilvántartásba sem kerülnek be, de a későbbiekben, miután a informatikai lehetőség is megteremtődik hozzá, ezek is bekerülnek a rendszerbe.

{fcomments}