Niti kiša nije spriječila svečanost plesanja za rušenje majpana

0
31

Sve više naselja svečano obilježava vađenje majpana krajem mjeseca. Oko simbola novog buđenja prirode plesalo se u Novom Bezdanu, Podolju, Kopačevu, Hrastinu, Vukovaru i Suzi.

Novi Bezdan: plesali su i oko simboličnog i oko pravog majpana

Svečanost plesanja za obaranje majpana najveću tradiciju ima u Novome Bezdanu. Ove godine se ta svečanost održala u subotu 28. svibnja, na svečanosti je sudjelovalo, osim mještana i mjesnih civilnih udruga, više gostujućih skupina: zbor Szivárvány iz Novog Bezdana, plesna skupina Udruge mladih za očuvanje običaja, potom plesna skupina Csárdás iz Suze, plesna skupina Kiskőszegi Kisasszonyok és Legények Táncsoport iz Batine, zbor narodnih pjesama njemačke nacionalne manjine Singvögel iz Harkanja, a produkciju programa obogatili su i glazbeni sastav i zbor DZMH ogranka Novi Gradac.

Vremenske prilike nažalost, nisu pogodovale programu, kao brzo rješenje zbog velikog pljuska, plesači su plesali čardaš oko simboličnog (mini) majpana i oborili ga na pozornici Doma kulture. Nakon toga su svečani gosti programa Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara i Milan Knežević, načelnik općine Petlovac, pozdravili okupljene, te čestitali mjesnoj zajednici Mađara na izvrsnom programu i pohvalili cjelogodišnji rad. Među gostima bili su i Kristijan Palinkaš, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Općine Petlovac i Attila Bognar, predsjednik mjesnog odbora Novi Bezdan. Srećom, i kiša je prestala, pa su sudionici plesali i oko stvarnog majpana ispred Doma kulture i oborili ga.

Program je ostvaren uz potporu Zaklade Csoóri Sándor, Zaklade Bethlen Gábor, Savjeta za nacionalne manjine, DZMH i Općine Pelovac.

Podolje: svečanost plesanja za obaranje majpana i natjecanje u kuhanju fiš paprikaša

I ove godine se plesalo u okviru svečanog programa za obaranje majpana u dvorištu vatrogasnog doma malog baranjskog sela. U ovome programu, sada već tradicionalno, sudjeluje glazbeni sastav udruge za očuvanje običaja iz Podolja, kao i članovi plesne skupine Csárdás iz Suze.

Niti ovome događanju vremenski uvjeti nisu pogodovali, srećom se uspjelo otplesati obaranje majpana uz glazbeni sastav iz Podolja, a plesačima skupine Csárdás pridružili su se i gledatelji. Ovdje je program nastavljen natjecanjem u kuhanju fiš paprikaša i balom. Na natjecanju sudjelovalo je ukupno šesnaest ekipa, oko stotinjak osoba. Žiri sastavljen na mjestu događanja, pobjednikom proglasio je Janoša Pinkerta, drugo mjesto osvojila je Vivien Varga, a brončano mjesto Ivan Mumlek iz Belog Manastira.

Kopačevo

ZahvaljuZahvaljujući organizaciji mjesnog ogranka DZMH, i ove godine je ponosni majpan ukrašavao centar sela cijeli mjesec. Svečanost plesanja obaranja majpana je na hvalu članovima udruge, na kojoj su sudjelovala djeca Kopačeva i njihovi roditelji.

Nakon obaranja majpana, program je nastavljen večerom u Domu Mađara, a svečanost je ostvarena uz potporu Savjeta za nacionalne manjine.

Hrastin

U slavonskom Hrastinu Udruga mladih održava na životu običaj postavljanja majpana. Ove godine nisu postavili samo zajedničko drvo, nego su iznenadili i djevojke. Svečanost plesanja za obaranje majpana održala se u nedjelju 29. svibnja. Svečanost u Hrastinu razlikovala se od svečanosti u drugim mjestima po tome što se ovdje plesalo za obaranje sedam majpana – zajedničkog i onih postavljenih djevojkama, te su u akciji sudjelovali i najmlađi, kako bi i oni naučili očuvati tradiciju. Program je nastavljen balom u mjesnom Domu kulture.

Suza

Folklorna skupina Csárdás iz Suze postavila je majpan u centru sela, strogo se držeći običaja, svake godine na zadnji dan u mjesecu, 31-og, ga obaraju. Posljednjih godina imaju običaj u suradnji sa društvom za očuvanje običaja iz Podolja uzajamno sudjelovati na svečanostima plesanja za obaranje majpana, tako je bilo i ove godine – uz pratnju glazbenika iz Podolja, plesači skupine Csárdás otplesali su obaranje majpana u Podolju a, potom i majpana u centru Suze.

Vukovar

Udruga Mađara grada Vukovara njeguje narodne običaje od kada imaju svoje sjedište. Cilj programa dobrog raspoloženja, u kojemu ne sudjeluju samo muški članovi, jeste dočarati ovaj običaj Hrvatima. I, ovdje su majpan oborili uz zajedničku svečanost, članovi društva su plesali u dvorištu sjedišta, a na kraju su sudionike počastili večerom.

Korođ, Laslovo

A Postavljanje majpana lijep je običaj u dva slavonska sela, kojega njeguju mjesna mađarska kulturno-umjetnička društva i u Korođu i u Laslovu. U oba naselja, zadnjega dana u mjesecu, 31-og, obaraju majpan, ovdje ne organiziraju svečanost povodom toga, već više pažnje posvećuju postavljanju majpana.

Osim u navedenim naseljima, i u drugim selima u kojima žive Mađari njeguje se običaj postavljanja majpana, na mnogim mjestima mladići samoinicijativno postave majpan djevojkama, time im pokazujući svoju naklonost.