Népek karácsonya tengeren innen és túl

448
karacsony

Itt az év legszebb ünnepe, ilyenkor számos szokásnak hódolunk az ünnepi menütől kezdve a fa díszítésen át az ajándékozásig. De vajon hogyan ünnepelnek a világ más részein? Ezt a kérdést tettük fel néhány távolabb élő nemzettársunknak.

A Kárpát-medencében élők számára szinte elképzelhetetelen,  hogy  a világ egyes részein kánikulában díszítik a karácsonyfát, nálunk nem jellemző ételeket esznek, és az ajándékozás is máshogy zajlik. Ezúttal megkértük néhány távol élő nemzettársunkat,  meséljenek nekünk arról, hogyan telik náluk a szeretet ünnepe.

 

A német karácsony nem sokban különbözik

Beke-Allmendinger Melanie családjával Németországban él, és jól ismeri az ottani hagyományokat. A legfőbb különbség szerinte az, hogy a németek sokkal korábban kezdik a karácsonyi Beke-Allmendinger Melaniekészülődést, mint mi. Az ünnepi fények már november végén megjelennek  az utcákon, tereken, és megnyílnak a karácsonyi vásárok is. A család vallásosságától függően vagy a Télapó (Weihnachtsmann), vagy a Jézuska (Christkind) csempészi az ajándékokat a fa alá. Ugyancsak december 24-én, szenteste díszítik fel a fát, és ilyenkor adják át az ajándékokat. Melanie elmondta, hogy az ajándékozásra a németek nagy hangsúlyt fektetnek. Ami a menüt illeti, a leggyakoribb a libasült, de elmaradhatatlan a nálunk is jól ismert püspökkenyér.

 

Belgiumba még novemberben hajóval érkezik a Mikulás

12-riport---cspl-eszter---meg-kell-vgniCséplő Eszter felvidéki magyar fiatal, aki magyarországi tanulmányait követően Belgiumba ment férjhez. Ebben az országban a miénktől eltérő  szokások jellemzik az ünnepet. November vége felé, általában a 3. héten megérkezik a Mikulás (Sinterklaas) a segédeivel, a Fekete Péterekkel (Zwarte Piet). Hajóval érkeznek Spanyolországból, és pompás fogadtatásban részesülnek, minden nagyobb városban ünneplik érkezésüket. Ajándékot azonban csak később, decemberben kapnak tőle a gyerekek, hasonlóan a magyar hagyományokhoz, 5-éről 6-ára virradó éjjel, amikor is fehér lovon látogat el hozzájuk. Ettől a naptól kezdve pedig beindul a karácsonyi „őrület”, felállítják otthon a karácsonyfákat, és minden ünnepi fénybe és díszbe borul. Az ajándékot a Télapó (Kerstman) hozza szenteste. Ilyenkor ínyencfalatok kerülnek az asztalra, a legnépszerűbb fogás a pulyka.

 

 

Argentínában kánikulában díszítik a műfenyőt

12-kis-piroska

Kiss Piroska nyugalmazott tanárnő már évek óta Argentínában él. Dél-Amerikában ez az év legmelegebb időszaka, a bevándorlóknak talán ezt a legnehezebb megszokniuk. December 8-án kezdődika az ünnepi időszak, erre a napra egy állami ünnep esik, ilyenkor mindenki otthon van, ravioles-t készítenek ebédre, a család apraja-nagyja pedig együtt díszíti a műanyag fenyőt. Piroska tanárnő elmondta, természetesen ott is ajtódísz kerül a bejáratra, az üzletek is fényárban úsznak. A karácsonyt megelőző napokban a munkahelyeken, klubokban, baráti társaságokban évbúcsúztató találkozókat tartanak. A szentestét ott is mindenki a családja körében tölti, általában az édesapa sétál egyet a gyerekekekkel, és mire hazaérnek, a fa alatt megjelennek az ajándékok, amit még aznap este, vacsora után ki is bontanak. Az ünnepi asztalra töltött paradicsom, pulyka, vite tone, pionino kerül sok salátával, valamint egy magvakból és szárított gyümölcsökből összeállított tál, amiből az este folyamán mindenki csipeget. Az édesség egy kerek, minden jóval töltött püspökkenyér, a pandulce. A vacsorához vörösbort fogyasztanak, éjfélkor sidrát nyitnak, ami egy pezsgőhöz hasonlatos ital. Éjfélkor tűzijáték van, ezt a család együtt nézi meg, majd kimennek az utcára, a parkokba, és ott köszöntik az ismerősöket, rokonokat. Az argentíniai magyarok karácsony hetében Platanosra utaznak, az ottani angolkisasszonyok kolostorában együtt díszítik a fát.

 

Ausztráliában grilleznek karácsonykor

12-riport-npek-karcsonya---Zsmlye-Ibolya-egy-melbourni-mikulsnapi-nnepsgen

Zsömlye Ibolya Rózsa Laskón született, de már nagyon régóta Ausztráliában él. A Melbourne-i Magyarok Egyesületének a tagja, ahol természetesen őrzik a magyar hagyományokat, ám jól ismeri az ausztrálok ünnepi szokásait is.

Karácsony előtt itt is divatosak a céges partik, a vállalatok éttermekbe viszik és megajándékozzák alkalmazottaikat. A vallási hovatartozástól függően egyes családoknál böjtölnek, vacsorára pedig barbecue-t készítenek (különféle húsokat grilleznek). Édességként ausztrál kalácsot sütnek, amely egy mazsolás, tömény, whiskyvel meglocsolt sütemény. Ezt tálaláskor általában meggyújtják, ami nagyon látványos, és pudinggal vagy fagyival tálalják. Emellett nem ritka a sonka, a pulyka, a nyárson sült malac sem, de birka és kecske is kerül az asztalra. Ausztráliában szintén meleg van karácsonykor, így dívik a hideg puncs és a  sör, de  a bor is. A tengerparton gyakran szerveznek karácsonyi fesztiválokat, koncerteket, Mikulások járják az utcákat, ajándékot osztva a gyerekeknek. Nagyon sok nemzet él a kontinensnyi országban, és szépen megférnek egymással, így sokszor keverednek a különféle szokások.