Nemcsak a vásárlókat, hanem a horgászni vágyókat is várják

0
1477

Vörösmarton Kovácsék halkereskedése több évtizedes múlttal rendelkezik. Nyitni próbálnak a horgászturizmus felé is, azokat a vendégeket is várják, akikben még él a „vadászösztön”, és saját maguk fognák ki a halpaprikásnak valót. A kibővített halastó körül piknikezési lehetőség is van.

Kovács Árpád a ’90-es évek óta foglalkozik haltenyésztéssel és -árusítással, a házuk alatti mocsaras területen alakított ki egy halastavat. Kezdetben járta a falvakat, úgy árulta a halat, sok vásárlója volt. Pélmonostoron az ő bódéja jelentette az első halboltot. Feleségével ma is a halárusításból tesznek szert egy kis mellékkeresetre, mellyel kiegészítik a nyugdíjat.

Nemrég tudomást szereztek róla, hogy pályázhatnak az EU-nál halgazdaságuk fejlesztésére. Ez a lehetőség ugyan meghiúsult, de nem adták fel a tervüket, és önerőből bővítették ki halastavukat, amihez rendelkezésükre állt egy addig kihasználatlan földterület. A cél a horgászturizmus beindítása volt.

– A horgászat nagy népszerűségnek örvend vidékünkön, de többen is panaszkodtak, hogy a Dunán nem tudnak halat fogni, a pecaengedély viszont drága. Érdeklődtek a horgászati lehetőség iránt, ezért úgy döntöttünk, kihasználjuk a lehetőséget, hiszen egy szép, nagy halastó terül el az udvarunkban – mondta Bora asszony.

Aki szeretne, az év bármely szakában horgászhat Kovácséknál.  Húsz kúnáért válthatnak jegyet, a kifogott ezüstkárászt, népies nevén babuskát szabadon elvihetik, a horogra akadt ponty kilója 20 kúna.

Jöhetnek egyedül vagy csoportosan, a tó elég nagy ahhoz, hogy akár egy horgászversenyt is tartsanak ott. Egyszer régen már rendeztek is versenyt, a résztvevőket halpaprikással vendégelték meg.

A tavat és a halállományt is bővítették

A tó méretét ezer négyzetméterrel növelték meg néhány hete, és a múlt évben a halállományt is bővítették.

– Rengeteg hal van a tóban, sok a babuska és a ponty is, a legnagyobbak 5 kilósak. Tavaly tavasszal süllőt, ősszel pedig compót is telepítettünk – mondta Árpád.

Azt is megtudtam, a compót a népi hiedelem a halak doktorának tartja, ugyanis testét síkos nyálkaréteg borítja, amelytől állítólag a halak sebei gyorsabban gyógyulnak.

Ezeket a halfajtákat egy magyarországi telephelyről vették, hosszú időre van szükség ahhoz, hogy megnőjenek. A süllő például egy év alatt kb. 20 centit nő.

A tó körül kempingezni is lehet

Ami a horgászati lehetőséget illeti, úgy vélik, leginkább „szájról szájra” terjed majd a hírük, hiszen a horgászok megosztják egymással, hogy hol tettek szert a jó fogásra.

– Érkeztek már hozzánk családostul, és nemcsak horgászni, hanem piknikezni, kirándulni is. A halastó körüli rész tökéletesen alkalmas erre, a vízben pedig akár fürödni is lehet, ha az időjárás engedi – tudtuk meg Árpádtól. Hozzátette, hogy a tavuk autóval is könnyen megközelíthető.

Amint kitavaszodik, a kerékpárosok is kipörögnek a napvilágra, rengeteg biciklis túrázó teker végig Baranyán, akik pont ilyen helyeken szeretnének megpihenni. Egyszer már éjszakáztak náluk külföldi kerékpáros turisták.

Nagypéntek előtt

A keresztény világban nagypénteken hal kerül az asztalra. A halpaprikás alapanyaga a ponty, mely iránt ünnep előtt megnő a kereslet Kovácséknál is.

– Az eddigi tapasztalataink alapján 1000 kilogramm hallal készültünk nagypéntekre – mondta Bora asszony, hozzátéve, ekkora mennyiség csak ünnepnapokon fogy, átlagos hétköznapokon kisebb a forgalom, de nincs okuk panaszra, hiszen nincs konkurenciájuk, legközelebb Pélmonostoron van halkereskedés. Áraik kedvezőek, 25 kúnát kérnek kilójáért. Annak is örülnek, hogy néhány környékbeli étterem is tőlük vásárolja a halat.