Nemcsak a hímes tojás, a locsolkodás is lehet sokszínű

0
1555
locsolas

Idén rendezték meg a sorrendben negyedik locsolóünnepséget Darázson, mely mostanra hagyománynak számít a kis hegyaljai faluban. A szlavóniai és baranyai lovas egyesületek részvételével zajló rendhagyó locsolásnak köszönhetően mostanra a sokácok is megismerték a szép magyar húsvéti szokást. Darázson kívül locsoltak Csúzán és Karancson is, de a dályhegyi lányok se maradtak szárazon.

Darázson a húsvéti locsolkodás a legnagyobb magyar rendezvény
Bár a korai húsvétra nem érkezett meg a tavaszi jó idő, ez nem tántorította el a locsolkodókat attól, hogy kölni, szóda, esetleg vödörnyi kútvíz segítségével ébresszék fel álmukból a lányokat.

locsolas

A horvát-magyar vegyes lakosságú Darázson már-már a feledés homályába veszett a magyar nyelvterületen nagy múlttal rendelkező és ma is élő hagyomány, melynek lényege, hogy a legények húsvéthétfő reggelén vers kíséretében meglocsolják a falu lányait, hogy „el ne hervadjanak”.
A Darázs-Hercegmárok Hagyományőrző Egyesület négy évvel ezelőtt szervezte meg az első húsvéti locsolkodást, melyen a lányok megöntözésén túl központi szerepet kapott a lovas felvonulás is. Valószínűleg ennek köszönhetően vált a darázsi locsolkodás a falulegnagyobb magyar vonatkozású rendezvényévé.

07-locsolas_darazs-(29)
Kis József, az egyesület vezetője és a rendezvény egyik szervezője lapunknak elmondta, idén is szépszámú szekeres és nyerges gazda vett részt a rendezvényen, közel negyven lóval voltak jelen a szlavóniai és baranyai lovas egyesületek tagjai.
– Mint minden évben, idén is az előre megbeszélt házaknál locsolták meg a lányokat Darázson és Hercegmárokon, így nem érte felkészületlenül őket a hideg víz. Úgy tervezzük, hogy jövőre még több lányt fogunk meglocsolni – mondta Kis József.
A locsolkodó legényeket és zenészeket is szállító lovas kocsis menet délután indult a darázsi Szent Borbála-templomtól a szervezők köszöntői után. Minden háznál, ahol megálltak, barátsággal fogadták a locsolkodókat, lovasokat és érdeklődőket a házigazdák, étellel és itallal kínálták az utcán tartózkodókat. A locsolásban részt vett a Kiskőszegi Kisasszonyok és Legények tánccsoport néhány tagja is.
– Most először vagyok én is a darázsi locsolás „áldozata”. Szerencsére nem locsoltak meg bennünket tetőtől talpig a fiúk, mert tudják, hogy a táncos viseletünkre még szükség lesz az esti kultúrműsorban – mondta Balog Adela, a kiskőszegi tánccsoport egyik tagja.
A rendezvényen találkoztam Tadijanov Rozáliával is, aki a locsolkodás egyik nézője volt. Az öntöző fiatalok eszébe juttatták, amit még nagymamájától hallott a régi locsolkodásokról.
– Valamikor jéghideg kútvízzel locsoltak Darázson is, mégsem szöktek el a lányok, mert aki ellenkezett, arra ráfogták, hogy nem férjhez való, s ezt a kockázatot egyik lány sem vállalta volna. Persze, ez már nagyon régen volt, idővel kiveszett ez a szokás a faluban – mondta Rozália. Hozzátette, örül, hogy most újra hagyományt teremtettek belőle, hadd tudják a mai fiatalok is a „feladatukat” húsvéthétfő reggelén.
Locsolás után a helyi művelődési házban folytatódott a program vacsorával és a kiskőszegi tánccsoport fellépésével.

Locsoltak a csúzai és dályhegyi fiatalok is
Csúzáról, ahol szintén nagy népszerűségnek örvend a húsvéthétfői szokás, még Karancsra is átutazott néhány fiatal a Csárdás tánccsoportból lovas szekéren, népviseletbe öltözve locsolkodni, de a szlavóniai Dályhegyen is csoportos öntözést szerveztek a fiatalok.
– Idén a hagyományos locsolkodási szokásokat élesztettük újjá Dályhegyen, vizes vödrökkel kerestük fel a lányokat – mondta Hugyik Krisztián.

07-locsolok-dalyhegy-15-(2)A ceremónia társalgással és rostélyozással ért véget a helyi kultúrotthon udvarában. Krisztián megjegyezte, a lányok sajnos ismerték a szabályt, amely szerint délután ők locsolhatnak, így bizony a fiúk is eláztak a nap végére.