Nem kell évente oltani a kutyákat

0
19

Az új szabályozás értelmében 2021-től nem kell évente kötelezően beoltatni a kutyákat, hiszen a beadott szérum legalább két-három évig hatásos. A rendelet amellett, hogy kíméli a házi kedvencek szervezetét, jelentős megtakarítást is eredményezhet.

Horvátországban eddig kötelező volt évente veszettség ellen beoltatni a kutyákat. Az ebek oltása a háziállat méretétől függően 150 és 300 kúna közötti összegbe kerül, ami több jószág esetén igen komoly kiadást jelent. Az új törvény értelmében ezentúl elegendő lesz az oltást két-három évente megismételni, mivel a fejlett oltóanyagok bizonyítottan minimum ennyi időre nyújtanak védelmet a kutyáknak. Mostantól a beoltott kutyák oltási könyvébe be lesz írva az oltás érvényessége is, így a gazdáknak könnyebb lesz követni, hogy meddig védett még kedvencük.

Fontos, hogy továbbra is kötelező lesz az állatok csippel való ellátása, ami a jószág és a gazdi adatain kívül tartalmazni fogja az oltottsági adatokat is. Érdemes megjegyezni továbbá, annak ellenére, hogy ezentúl nem kell minden évben vakcinát adni az állatnak, az állatorvos szúrópróbaszerűen ellenőrizheti, hogy kedvencünk védett-e a veszettség ellen. Azok, akik elmulasztják kutyájuknak beadatni a védőoltást, büntetésre számíthatnak.

- Reklám -