Nagyszabású laskói fesztivál a drávaszögi „piros arany” jegyében

252

A hétvégén tartották meg Laskón a paprikafesztivált, amely ma már előkelő helyet foglal el legnagyobb, magyar vonatkozású drávaszögi rendezvényeink sorában. A háromnapos program keretében megyei halpaprikásfőző-versenyt rendeztek, minősítették a fűszerpaprikákat, a legbátrabbak pedig idén is összemérhették tűrőképességüket az erőspaprika-evő versenyen.

Míg Kopácson a halászat, Csúzán és Kiskőszegen a szőlő- és bortermelés jegyében telnek legnagyobb őszi rendezvényeink, a laskóiak tíz évvel ezelőtt úgy döntöttek, paprikaünnepet tartanak, hiszen e fűszernövény termesztésének a Drávaszögben, azon belül pedig főleg az Alfalukban, így Laskón is több évtizedes múltja van.

– Falunkban szinte minden háznál készítenek fűszerpaprikát, sokak számára ez nyújt megélhetést, ezért úgy gondoltuk, kedvelt fűszernövényünk megérdemli, hogy egy nagyobb szabású rendezvényt szenteljünk neki. A civil szervezetek összefogásával megszerveztük a programot, amely mára egy nívós, eseményekben gazdag tömegrendezvénnyé nőtte ki magát, erről mindenki megbizonyosodhat, aki ellátogat a paprikafesztiválra – nyilatkozta lapunknak Munk Erik, a rendezvény főszervezője.

Hozzátette, tavaly volt először háromnapos a fesztivál, s mivel mindhárom napon nagy volt a látogatottság, úgy döntöttek, a jövőben is egész hétvégés programot szerveznek.

Thomajer Krisztián főzte a legjobb halpaprikást

A paprika alapanyaga vidékünk egyik – gasztronómiai – szimbólumának, a halpaprikásnak. Ezért a szervezők számára magától értetődő volt, hogy halászléfőző versenyt is rendezzenek a fesztivál keretében. Az idei – sorrendben 3. – megyei halfőzőbajnokság elődöntőjére pénteken került sor. Az elődöntőn mintegy nyolcvan bográcsban főtt a hal, ebből harmincan jutottak tovább a baranyai halfőző kupa döntőjébe. A legjobb halpaprikást a laskói Thomajer Krisztián főzte, a második helyezett Branimir Lovrić Bródból, a bronzérem pedig a kopácsi vadásztársaságé lett.

Kelemen József fűszerpaprikája lett az első

A fesztivál keretében a fűszerpaprikákat is minősítették. A leadott paprikamintákat szakmai zsűri értékelte meghatározott kritériumok – a szín, az íz és a textúra – alapján. Az édes és erős (csípős) kategóriában is a legjobb fűszerpaprika-termelő címet Kelemen József laskói gazda érdemelte ki.

– Máskor is díjazták már a paprikánkat, de most először lettünk aranyérmesek. Az idei év jó volt a paprikatermesztés szempontjából, az őrlés minőségén pedig az segített, hogy új géppel végeztük ezt a munkát, így sokkal apróbb, finomabb lett a végeredmény – nyilatkozta lapunknak Kelemen József.

Az édes kategória második helyezettje Ádor Adrianna Laskóról, az újbezdáni Lukić Vinko terméke a harmadik legjobb, az erős kategóriában pedig a laskói Thomajer Tünde lett a második és a szintén helybéli Zetović Siniša a harmadik.

Idén is rendeztek erőspaprika-evő versenyt, itt a résztvevők több körön keresztül „ették át” magukat a világ legkeményebb csilijein, ami bizony embert próbáló feladat. Nem is sokan vállalkoztak rá, viszont annál nagyobb érdeklődés övezte ezt a programpontot.

Kultúrműsor, bál és Dupla Kávé-koncert

A paprika természetesen a standokon is megjelent, helyi termesztők árulták portékájukat, de más kézműves terméket is kínáltak a faluközpontban. A rendezvény ideje alatt sütöttek-főztek is rendületlenül, senki nem maradt éhen, aki Laskóra látogatott a hétvégén.

A fesztivált Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk, Goran Ivanović, Eszék-Baranya megye zsupánhelyettese, Gárdos Béla eszéki magyar konzul, Ivana Bandov Paulić, Pélmonostor polgármester-helyettese, Željko Cickaj, a Bellyei járás elöljárója és Varga Gábor elöljáró-helyettes, valamint Munk Erik, a Laskói Ifjúsági Egyesület és a helyi HMDK-alapszervezet elnöke nyitották meg.

– Ez a paprikafesztivál is azt bizonyítja, hogy jól tervezett koncepció alapján működnek őszi rendezvényeink, aminek köszönhetően magyarlakta falvainkat most már nemcsak regionális szinten, hanem jóval szélesebb körben is ismerik. Népszerűségünkhöz a kultúránk és hagyományaink bemutatása mellett gasztronómiánk és mezőgazdasági kultúránk is hozzájárul. A laskóiaknak pedig csak gratulálni tudok, hogy ismét egy színes, színvonalas programot szerveztek – nyilatkozta lapunknak Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője.

A színpadon gyermek-, majd felnőtt népi tánccsoportok, kórusok léptek színpadra, péntek este pedig koncertet rendeztek a fiatalok számára az ifjúsági otthonban. A szombat esti sztárvendég a Dupla KáVé és Köteles Cindy volt.

A rendezvényt a zágrábi Kisebbségi Tanács, a Bethlen Gábor Alap, Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk, Eszék-Baranya megye és a Bellyei járás támogatta.