Nagy károkat okozott a fagy a gyümölcsösökben

0
282

Az erdődi (Erdut) Hodán család régóta foglalkozik mezőgazdasággal. Legfőbb profiljuk a gyümölcstermesztés, de szántóföldi kultúrákkal és állattenyésztéssel is foglalkoznak. Gyümölcsöseikben az idei fagy miatt nagyon gyenge lesz a termés.

Hodánék több mint hetven hektár földet művelnek, ebből 12 holdnyi a gyümölcsültetvény. Gyümölcsfáiknak több mint a fele kajszi, de van őszibarackjuk, szilvájuk és körtéjük is. A januári melegek, melyek beindították a rügyezést, és az azokat követő erős fagyok jelentős károkat okoztak a termésben.

– A januári szokatlanul meleg időjárás elindította a vegetációt, amire jött a kemény februári hideg. Ez a „kombináció”, sajnos, végzetes volt a sárga- és az őszibarack számára, ki se virágoztak, az egész termés odalett. A szilva valamivel jobban járt, de ott is csak a megszokott termés töredéke fog beérni. Egyedül a körte élte túl sértetlenül a fagyot, ám abból van a legkevesebb, ezért az nem tudja kompenzálni a kiesett termést – panaszolta Hodán Valéria, hozzáfűzve, hogy nem biztosították be az ültetvényeket, mivel az nagyon drága, és egyébként is rosszak a tapasztalataik a biztosítókkal, így ez az ágazat már biztosan veszteséges lesz.

Hodán Valéria és Árpád

Valéria azt is elmondta, mivel állattenyésztéssel is foglalkoznak, rendszeresen trágyázzák a gyümölcsfákat, ami a szakértők szerint hozzájárult a termés idei elfagyásához. A tápanyagban gazdag talaj ugyanis előbb serkentette rügyezésre a fákat, ami ezúttal végzetes volt, tehát most azok a termelők jártak jobban, akik kevesebb gondot fordítanak a gyümölcsöseikre.

Az állattenyésztés maradt az egyetlen bevételi forrásuk

Pár éve a család juhtenyésztésbe kezdett, mert ez egyre jövedelmezőbb tevékenységnek számít a vidéken, és kevésbé függ az időjárás szeszélyeitől. Mivel kevés munkaerőt igényel, Hodánék nem tartják kizártnak, hogy idővel teljes mértékben átállnak az állattenyésztésre.

– Jelenleg száz felnőtt birkánk van, és körülbelül ugyanennyi bárányunk. Olyan fajtákat tartunk, amelyek nagyon szaporák, mivel a bárányokat eladásra neveljük. Egyelőre úgy tűnik, hogy van piaca a bárányhúsnak, ami bizakodásra ad okot – mondta Valéria.

Valéria azt is hozzáfűzte, férjével már azon is tanakodtak, hogy kivágják a gyümölcsöst, mivel az túl sok munkával jár, és a munkaerőhiány miatt nem találnak olyan embert, aki dolgozna, egyedül pedig nem győzik. Az idei fagy pedig csak megerősítette őket ebbéli szándékukban.