Nagy az érdeklődés a házfelújítások iránt

264
05-hzfeljts2

A Környezetvédelmi és Energiahatékonysági Alaphoz eddig mintegy 4000 kérvény érkezett lakóépületek energetikai korszerűsítésére. A legnagyobb az érdeklődés Eszék-Baranya és Vukovár-Szerém megyében. Horvátország 260 településén 1024 ház felújítását hagyták jóvá, átlagban épületenként 53 ezer kúnás állami támogatásra számíthatnak a tulajdonosok.

Lakóépületek energetikai korszerűsítésére természetes személyek és lakóközösségek nyújthattak/nyújthatnak be pályázatot a Környezetvédelmi és Energiahatékonysági Alaphoz.
Eddig 4000 kérvény érkezett be, és 1024 ház felújítását hagyták jóvá mintegy 260 településen Horvátország-szerte. Ami a városokat illeti, a legtöbben Petrinjából pályáztak, 64-en, a megyéket illetően pedig Vukovár-Szerém áll az élen a 159 benyújtott pályázattal, Eszék-Baranya megyéből pedig 121 érkezett. A felújítás értéke meghaladja a 76,5 millió kúnát, amihez az Alap 51 millióval járul hozzá. Épületenként így átlagosan 53 ezer kúnás állami támogatásra számíthatnak a tulajdonosok.
A támogatható tevékenységek közé tartozik egyebek mellett a nyílászárók cseréje, a homlokzatok és födémek hőszigetelése, a hagyományos energiaforrással működtetett fűtési és használati melegvíz-rendszerek felújítása, átalakítása. A legtöbb esetben a homlokzat hőszigetelését tervezik a pályázatból, de hasonló számban vannak azok is, akik a nyílászárók cseréjére pályáztak.
Az energetikai felújításokkal 30-60 százalékos energia-megtakarítás is elérhető – nyilatkozta Mihael Zmajlović környezetvédelmi miniszter.
Sven Müller, az Alap igazgatója szerint a nagy érdeklődés annak köszönhető, hogy idén egyszerűsítették az eljárást, és nem a városok, önkormányzatok foglalkoznak a pályáztatással, hanem közvetlenül az alap.
Szakemberek szerint ezzel a pályázati lehetőséggel segíteni tudnak a haldokló építőiparon is, ami különösen fontos most, amikor ilyen nagyarányú a munkanélküliség.

 

{fcomments}