Mostantól a külképviseleteken kérhetők a magyar igazolványok

0
158
Rps-Zsuzsanna-beszl

Mostantól a főkonzulátusokon, külképviseleteken lehet igényelni a magyar igazolványokat – mondta el Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár csütörtökön az MTI-nek.A helyettes államtitkár tájékoztatása szerint a kormány áttekintette a szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvény – azaz a státustörvény – végrehajtását, illetve a státusirodák működését, és azt látták, hogy sok helyen már nincs igazán munka ezekben az irodákban.

A státustörvény 2001-es életbe lépése után volt egy nagy hullám, amikor mindenki igényelt magyarigazolványokat, és nagyon sok jelentkező volt – mondta, hozzátéve: mostanra ez a folyamat lecsengett, és volt olyan iroda, ahol egy hónap alatt csupán egy igénylést intéztek. Nincs értelme fenntartani ezt az irodahálózatot, de továbbra is lehet magyar igazolványt kérni, a jövőben a főkonzulátusokon, külképviseleteken történik az ügyintézés – közölte Répás Zsuzsanna, megjegyezve, hogy a kérelmek elsősorban már nem is a magyar igazolványokra vonatkoznak, hanem a pótfüzetekre.

A helyettes államtitkár cáfolta azokat a híreket, hogy megszűnnének a magyar igazolványokkal járó kedvezmények. Emlékeztetett: az eredeti szabály szerint nem lett volna jogosult kedvezményre, aki állampolgárságot kapott, de ez a rendelkezés kikerült a státustörvény tavaly decemberi módosításával a jogszabályból.

A változással megtakarítható összeg több tíz millió forintra rúg.

Répás Zsuzsanna szólt arról is, hogy áttekintették az oktatási-nevelési támogatások működését, és ezt is szeretnék átalakítani, hatékonyabbá tenni. Tervezik például, hogy ősztől banki átutalásra térnek át az eddigi postai helyett, amely költségmegtakarítással jár majd.

Elmondta: a jövőben a több régióban mesterségesen létrehozott alapítványok helyett a szakmai szervezetekkel, pedagógusszövetségekkel szeretnének együttműködni.

A pályázati felhívás szerdán jelent meg a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján, valamint a szakmai szervezetek honlapján. A beadási határidő június 30. Répás Zsuzsanna hangsúlyozta: biztosítani kívánják, hogy a jogosultak idén is – az eddigi gyakorlatnak megfelelően – már ősz elején hozzájussanak a támogatásokhoz.