„Minél tarkább, annál szebb”

– Jakumetović Rozáliával beszélgettünk a gombosi népviseletről

0
55

Jakumetović Rozáliánál, a Vukovári Magyarok Egyesülete elnök asszonyánál jártunk, aki szülőfaluja, a vajdasági Gombos népviseletét mutatta be nekünk felöltöztetett porcelánbabái segítségével.

Rozália asszony a vajdasági Gombosról származik, ahol fiatalként még ápolta a néphagyományokat, énekelt, táncolt, büszkén viselte az ottani népviseletet. A népművészetek iránti lelkesedése Vukovárra költözése után is megmaradt, szenvedélyét a Vukovári Magyarok Egyesülete tevékenységében éli ki.

A járványhelyzet mindenkit a négy fal közé zárt, ami Rozáliát is arra késztette, hogy új elfoglaltságok után nézzen.

- Reklám -

– Az ember már nem is tudja, mit csináljon, amikor rá van kényszerülve, hogy állandóan otthon legyen. Porcelánbabák öltöztetésével eddig nem foglalkoztam, édesanyám viszont mindig szívesen őrizte ily módon is a hagyományt, akit most megkértem, tanítson meg engem is erre a tevékenységre, ami nemcsak az öltöztetésből áll, hanem a varrás, az apró viseletek kikeményítése, elkészítése is ide tartozik – nyilatkozta lapunknak Rozália asszony, hozzátéve, a hosszú téli délutánok ideális eltöltéséül szolgált ez a tevékenység.

Felöltöztetett babái alapján mesélt nekünk a gombosi népviseletről

– Minden alkalomra külön viseletet vettek föl a gombosiak, más ruhát húztak, ha táncba, lakodalomba vagy ünnepélyes rendezvényre mentek, és máshogy festett a hétköznapi viselet. Sokszínűségük babáimon is látható, rajtuk a viseletek hagyományos kézimunkával készültek – mutatja gyűjteményét, melyek között megjelenik a hagyományos ünnepi és a hétköznapi viselet is.

A ruhákat ugyanazokból az anyagokból állítják elő, mint az eredeti népviselet darabjait. A szoknyákhoz például előszeretettel használják a gombosiak az általuk divétnek nevezett kasmírt.

A gyűjteményben van egy kisfiúbaba is a hétköznapi gombosi viseletbe öltöztetve, Rozália ezzel kapcsolatban elmondta, ezek a fehér gatyák azelőtt kenderből szőtt vászonanyagból készültek.

A gombosiak nagyon híresek a pöttyös anyagból készített viseletükről, amit különböző szalagokkal díszítettek, és a hímzett kötényeikről is.

– A kötényeken, amint látják, megjelenik a híres gombosi rózsaminta, amiket kézzel festettem. Az ékszerek is érdekesek, amiket azelőtt nem készen vásároltak, hanem mindenki elkészítette a magáét, gyöngyfűzéssel – mondta Rozália asszony, hozzátéve, minél tarkább volt a viselet, annál szebbnek számított, ez is néphagyományuk gazdagságát tükrözte.

Bízik benne, hogy tevékenységével, hobbijával ő is hozzájárul a – világszerte ismert – gombosi örökség fennmaradásához.