Megújul a támogatáspolitika

0
233
v04repas

Kiírták A magyar kultúráért és oktatásért nyílt pályázatot – Nyílt napok a határon túli régiókban

Répás Zsuzsanna és Ulicsák Szilárd ismerteti a sajtóval a támogatáspolitika újdonságait (Fotó: Mihájlovits Klára) Répás Zsuzsanna és Ulicsák Szilárd ismerteti a sajtóval a támogatáspolitika újdonságait

A nemzetpolitika megújuló támogatási rendszerét ismertette pénteken sajtótájékoztatón Budapesten Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára és Ulicsák Szilárd, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója.

– Megújult a nemzetpolitikai támogatási rendszer. Új elvek mentén, új rendszerben működnek a jövőben a pályázati felhívások, s reméljük, így már valóban a nemzeti megmaradás céljait lesznek képesek szolgálni – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Répás Zsuzsanna elmondása szerint az átalakítás során az volt a cél, hogy egy helyre koncentrálják a rendelkezésre álló forrásokat és azt a szakmai tudást, amely biztosítja, hogy ezek a források a megfelelő célokra, a megfelelő helyekre kerüljenek. Meglátása szerint az átlátható, kiszámítható, világosan megfogalmazott elvek alapján működő rendszer létrehozása a határon túli partnerek számára is fontos. A határon túli támogatások ügyében felelős Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-t áprilisban jegyezték be. Április végén startolt a Határtalanul! program, május elején a Szülőföldön magyarul (az oktatási-nevelési támogatást célzó program), amely a 21. század kihívásainak megfelelően a banki kifizetések rendszerét alkalmazza, tegnap pedig kiírták A magyar kultúráért és oktatásért nyílt pályázatot, amelynek keretében 1,2 milliárd forint osztható szét. „A rendelkezésre álló keret kisebb, mint tavaly, de szeretnénk elérni, hogy a nemzeti jelentőségű intézmények és programok ne ide pályázzanak, és ne vonják el a támogatásokat a kisebb szervezetektől és azok programjaitól” – magyarázta a helyettes államtitkár. Répás Zsuzsanna ugyanakkor hangsúlyozta: szeretnék, ha a jövőben világos, egyértelmű kritériumok alapján lenne meghatározható, mely szervezetek minősülhetnek nemzeti jelentőségűnek. A kritériumrendszer kidolgozásában a kormányzat számít a Máért tagszervezeteire is, amelyek ajánlatokat is tehetnek arra vonatkozóan, hogy mely szervezeteket tekintik kiemelt jelentőségűnek nemzetpolitikai szempontból.

Ulicsák Szilárd elmondása szerint a Határtalanul! programban 500 millió, oktatási és nevelési normatív támogatásokra mintegy 5 milliárd, a mostani nyílt pályázattal pedig további 1,2 milliárd forinthoz juthatnak a pályázók. A magyar kultúráért és oktatásért nyílt pályázat keretében nyári rendezvényekre, illetve a következő évre átnyúló programokra lehet támogatást kérni. Az elbírálás során előnyt élveznek az oktatással-neveléssel foglalkozó, illetve kulturális és egyházi területen tevékenykedő, valamint az ifjúsági szervezetek. Szakmailag megalapozott, jó kiírásokra lehet számítani, emelte ki a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki szerint a korábbi években a Szülőföld Alap pályázatai nem éppen ilyenek voltak. „Szemléletet váltottunk, felnőttnek tekintjük a pályázóinkat, akik az eddiginél komolyabb, összetettebb pályázati csomagot kapnak kézhez” – emelte ki Ulicsák Szilárd. Hozzátette: a pályázók számára az alapkezelő nyílt napokat szervez a közeljövőben minden határon túli régióban, ahol lehetőséget nyújtanak arra, hogy az érdekeltek közvetlenül is tájékozódjanak arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet jól kitölteni a pályázati anyagokat, és milyen eséllyel pályázik egy-egy projekt. Az odaítélt támogatásokat (az eddigiektől eltérően) csak banki úton lehet a jövőben lehívni, tehát az alapkezelő a helyszíni lebonyolítású projektekhez nem közvetítőn keresztül utalja a pénzt, hanem közvetlenül, helyszíni bankszámlára.

A keretösszegből a határon túli társaságok összesen 200 millió forintig (egyenként legfeljebb 600 ezer forintos értékhatárig), míg a magyarországiak 600 ezertől 5 millió forintos határig adhatják be pályázataikat. Az elbírálás során fokozott figyelmet fordítanak arra, hogy a támogatások ne aprózódjanak el.

Ulicsák Szilárd elmondta: a korábbi, a Szülőföld Alapnál megszokott gyakorlattól eltérően a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázati kiírásai esetében a helyi kereteket nem rögzítik, ugyanis elsősorban minőségi pályázatokat szeretnének támogatni, függetlenül attól, hogy azok melyik határon túli régióból érkeznek.

A pályázati kiírás részletei a www.bgazrt.hu honlapon találhatóak meg.