Megtartották a Darócok 5. találkozóját

498
VARDARC

Az erdélyi, Szatmár megyei Királydaróc adott otthont júliusban a Darócok 5. Kárpát-medencei Találkozójának. Az idei találkozón a történelmi Magyarország területén lévő Daróc elő- vagy utótaggal rendelkező települések közül tíznek a küldöttsége, köztük a drávaszögi Várdarócé vett részt az eseményen.

A háromnapos rendezvényen a fő hangsúly ismét az ismerkedésen, a kapcsolatépítésen volt. A Kárpát-medencei Darócok képviselői kötetlen beszélgetéseken mutatkoztak be egymásnak. Bemutatták településüket, beszéltek annak jellegzetességeiről, valamint így ápolták személyes, baráti kapcsolataikat, amelyek a korábbi találkozókon kialakultak.
– Ismét egy szép és tartalmas esemény részesei lehettünk a házigazda település vezetőinek köszönhetően. A közös kirándulás során megismerkedhettünk Szatmár megye legfontosabb emlékhelyeivel, betekintést nyerhettünk Királydaróc múltjába és jelenébe, valamint egy kopjafát avathattunk a templomkertben a találkozó emlékére – mondta Micheli Zsolt, a várdaróci küldöttség vezetője, aki hozzátette azt is, elismeréssel és köszönettel tartoznak annak a lelkes tibolddaróci csapatnak, amely néhány éve elindult, hogy „felkutassa” a Kárpát-medence összes Daróc nevű települését. A csapat hosszú utat járt be, melynek során sok-sok ismeretség, barátság kötődött, és amelynek az eredménye egy Kárpát-medencei szintű találkozó lett, valamint a Hej, Darócok, Darócok! című film, amelyet a 41. Magyar Filmszemlén is bemutattak.
A Kárpát-medencei Darócok első találkozóját az említett kezdeményezők Tibolddaróc településen 2009-ben szervezték meg, majd pár év kihagyás után 2012-ben, az akkor 800 éves fennállását ünneplő drávaszögi Várdarócon tartottak összejövetelt, a következőnek pedig a kalotaszegi Nádasdaróc adott otthont. Tavaly a kis tanyaközségben, Bálványosdarócon gyűltek össze ismét a Darócok képviselői, hogy erősítsék a határon inneni és túli „testvértelepülések” összetartozás-érzését, majd legutóbb a Szatmár megyei Királydaróc (Románia) volt a vendéglátó.
A mára már baráti összejövetelnek számító találkozó résztvevői ezúttal is elégedetten zárták az eseményt azzal a reménnyel, hogy jövőre Pusztadarócon ismét találkoznak.

 

{fcomments}