Még mindig sok az akna

186

Horvátország a világ gyalogsági aknák által leginkább veszélyeztetett országainak egyike – közölte egy horvát aknamentesítési szakember a múlt héten Drnišben abból az alkalomból, hogy az ENSZ döntése alapján április 4-én tartják az aknákkal kapcsolatos felvilágosítás és aknamentesítési segítségnyújtás nemzetközi napját.
Mirko Ivanušić, a horvát aknamentesítő központ (HCR) igazgatóhelyettese sajtótájékoztatóján elmondta: az 1990-es évek első felében kirobbant háborúból visszamaradt aknagyanús területeknek csupán a felét tisztították meg eddig Horvátországban. Még 12 megyében – összesen 97 város és járás területén – mintegy 680 négyzetkilométernyi területet kell átvizsgálni. Az aknamentesítést 2019-ig tervezik befejezni Horvátországban, a munkálatok menetét azonban nagyban befolyásolják az anyagi lehetőségek – tette hozzá a szakember a horvát közszolgálati rádió és televízió (HRT) tudósítása szerint.
A horvátországi aknamentesítés eddig 4 milliárd kúnába került. 1991-től napjainkig összesen 1975 ember sérült meg aknabalesetben, közülük 509-en halálosan. Az ENSZ 2005 decemberében nyilvánította április 4-ét az aknákkal kapcsolatos felvilágosítás és aknamentesítési segítségnyújtás nemzetközi napjává, amelyről a háború sújtotta Horvátországban minden évben megemlékeznek. Horvátország 1997-ben az elsők között írta alá az ottawai egyezményt, amely tiltja a gyalogsági aknák alkalmazását, gyártását, kereskedelmét, valamint előírja az aknakészletek megsemmisítését és a telepített aknamezők felszámolását.

{fcomments}