Magyar napokat tartottak Fiumében

265

Október vége a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületében a legnagyobb szabású rendezvényükről, a Fiumei Magyar Napokról szól. Ezúttal szentmise, filmvetítés, kiállítás és bál volt napirenden, mindez a magyar nyelv és kultúra előtti tisztelgésként értékelhető.

Fiumei egyesületünk szerteágazó tevékenységével nagyon hosszú ideje dolgozik azon, hogy a tengerparti kikötőváros horvát és más nemzetiségű lakosaihoz közelebb vigye a magyar kultúrát és hagyományokat. Több szakcsoportjuk is működik, nemzeti ünnepeinkről rendszeresen megemlékeznek, jó kapcsolatot ápolnak más magyar egyesületekkel Horvátország határain innen és túl. Céljuk, hogy a magyar szó minél tovább fennmaradjon a tengermelléken, és bárhol büszkén mutatják be a magyar hagyományokat és kultúrkincseket. Legnagyobb rendezvényük a Fiumei Magyar Napok, amelyre immár hetedik alkalommal került sor, és amelyre mindig színes programsorozattal készülnek.

Szentmise és filmvetítés

Október 21-én vette kezdetét a program, amellyel a tengerparti város magyar közösségének tagjait és a magyar kultúra iránt érdeklődőket várták. A magyar napok már hagyományosan egy magyar nyelvű szentmisével kezdődött a ma már Rijekához tartozó Trsat (Terszat) város Boldogasszony-bazilikájában. A szentmise előtt magyar nyelven való gyónásra is lehetőséget biztosítottak.

A rendezvénysorozatot egy magyar film vetítésével folytatták, Az élet muzsikája – Kálmán Imre című filmet lehetett megtekinteni. A film az „operettkirály” korántsem mindig operettbe illő, sikerekben, bukásokban és szorongásokban egyaránt gazdag életét követi végig. A gyermek Kálmán Imre a békebeli pesti biedermeier idillben fütyüli el hibátlanul Liszt egyik darabját. Sikertelen ügyvédi próbálkozások, vesztett perek után kezdetét veszi a fényes karrier: a pesti, a bécsi diadalút, majd a francia és amerikai emigráció évei.

Nyílt nap és kiállítás

Október 27-én a szervezet nyílt napot tartott, ahova meghívott más kisebbségi egyesületeket is azzal a céllal, hogy bemutassák szerteágazó tevékenységüket és kapcsolatokat építsenek. Majd október 28-án, szombaton délelőtt a fiumei korzón három standot is felállítottak. Az elsőn az egyesület festőkörének tagjai által készített műalkotások voltak láthatók. Mivel az egyesület könyvkiadással is foglalkozik, az egyik stand ezt a tevékenységet mutatta be. Az egyesületi tagok magyar népmeséket fordítanak horvát nyelvre, így a kétnyelvű, illusztrált kötetekkel is igyekeznek a szélesebb közönséggel megismertetni a magyar népmeséket. A harmadik stand a magyar gasztronómiát népszerűsítette: az egyesület tagjai finomabbnál finomabb magyar süteményeket készítettek, amelyeket az arra járók meg is kóstolhattak.

Színvonalas, élőzenés magyar bál

Szombaton este egy vacsorával egybekötött bállal zárták a programsorozatot. A jó hangulathoz a zenét a Kopácsi Alkalmi Zenekar szolgáltatta, vendégfellépője pedig a Tavirózsa néptánccsoport volt, amely a kopácsi Arany János Kultúregyesület keretében működik, a csoportot Ruzsicska Ilonka vezeti. A bál díszvendége volt Jankovics Róbert parlamenti képviselő, a HMDK elnöke, valamint a zágrábi magyar nagykövetség képviseletében Radácsi Milán gazdasági attasé.

Meglepetésszámba menő gesztus volt, hogy a fiumei HMDK-alapszervezetnek Baka Béla kopácsi vállalkozó egy értékes történelmi dokumentumot adományozott, a magyar-horvát tengeri gőzhajózási részvénytársaság szerződését 1901-ből. Šibalin Klepac Zdenka, a fiumei egyesület elnöke meghatódva köszönte meg az ajándékot, amely székházukban, az impozáns Anna-villában kap majd helyet.