Magyar egység Marinciban is

0
44

A Nuštari járás magyar kisebbségi önkormányzatának és a helyi művelődési egyesületnek a vezetői, Pap József és Kuntić Sándor a HMDK hathatós közreműködésének köszönhetően múlt pénteken aláírhatták a Marinciban található Magyar Ház használatáról szóló új szerződést a járás elöljárójával, Hrvoje Drinovaccal.

A Nuštari járáshoz tartozó Marinciban mintegy 250-en élnek, közülük 109-en vallották magukat magyarnak a legutóbbi népszámlálás alkalmával. A Vukovártól délnyugatra fekvő faluban a csekély lélekszám ellenére aktív kulturális élet folyik. A településen van egy magyar ház is, amely a járás tulajdonát képezi, a HMDK hathatós közbenjárásának az eredményeképpen ezt az épületet nemrég a járás magyar kisebbségi önkormányzata és a Petőfi Sándor MKE közös használatba kapta.

– Marinciban nem vagyunk sokan, de ápoljuk hagyományainkat, és fontos, hogy ezt legyen hol tennünk. Örülök, hogy végre hivatalosan is sikerült megállapodnunk a Magyar Ház használatáról, ez sokat jelent majd az itteni magyarságnak – mondta Pap József, a Nuštari járás magyar kisebbségi önkormányzatának elnöke, aki nagyon hálás a HMDK-nak és Jankovics Róbert elnöknek, hogy fontosnak tartotta a magyar egységet Marinciban is megteremteni.