Légy önkéntes!

417
onkentesek

A világon több száz millióan tartoznak az önkéntes tevékenységet végzők, az úgynevezett volontőrök nagy családjába, az elmúlt években Horvátországban  is szép számmal jelentek meg egyének, szervezetek, akik/amelyek önkéntes munkájukkal társadalmilag hasznos tevékenységet végeznek. A vinkovci Eohippus Lovas Klubban évek óta tevékenykednek önkéntesek.

Az önkéntes munka a civil társadalom egyik alapja, képes kifejezni a legnemesebb értékeket, az egyenlő esélyt, a biztonságot, a békés egymás mellett élést, a szabadságot, az igazságosságot és az igazságot.
Az önkéntességnek Horvátországban is nagy hagyománya van, amely kapcsolatba hozható a szolidaritás fogalmával is.
Az önkéntesség olyan tevékenység, melyet egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként a közös jó érdekében személyes akaratból végeznek anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Az önkéntes tevékenység közvetlen anyagi haszonnal nem jár annak végzője számára, továbbá az önkéntes nem helyettesíti a fizetett munkaerőt.
A világon több száz millióan tartoznak az önkéntes tevékenységet végzők, az úgynevezett volontőrök nagy családjába, és az utóbbi két évtizedben hazánkban is szép számmal jelentek meg olyan egyének, szervezetek, akik/amelyek önkéntes munkájukkal társadalmilag hasznos tevékenységet végeznek. Egyre nagyobb azoknak a száma, akik úgy gondolják, hogy ezáltal tehetnek valamit környezetünkért, társadalmunkért.
 

 

Önkéntesek a lovas klubban
A vinkovcei magyar egyesület oszlopos tagjának, Ács Rudolfnak és családjának a város határában van egy farmja, itt működteti Rudolf lánya és veje, Marijana és Jurica az Eohippus lovas klubot 2009 nyara óta. A klub munkáját népes és elkötelezett önkéntesek segítik. Ezenkívül különböző állami projekteken keresztül igyekeznek az önkéntességet is népszerűsíteni, tavaly a Tudományos, Oktatási és Sportminisztérium egyik programjában is részt vettek, és műhelyfoglalkozások során a volontőrség törvényi lehetőségeivel, a volontőrök jogaival és munkájával ismerkedhettek meg.
Ács Rapčan Marijana azt mondja, évente többször is tartanak foglalkozásokat, nyílt napokat, ezzel az a céljuk, hogy minél több fiatalt sarkalljanak az önkéntes munkára. Ami a volontőrök számára hasznos szabadidő-eltöltést jelent, az a társadalmi beilleszkedés és integráció egyik eszköze is, amely hozzájárulhat egy összetartó társadalmi közösség kialakulásához.
 

 

15-lovask-1

 

Eohippus lovas klub
A klub Vinkovci ún. Mala Bosna városrészében tevékenykedik, idilli környezetben.
Jelenleg 165 tagjuk van, közülük 99 gyerek. Az istállóban nyolc lovuk van, amelyek alkalmasak felnőttek és a gyerekek lovagoltatására, de állataikat sérült és fogyatékos emberek terápiás lovaglására is kiképezték.
Szakmailag képzett oktatók garantálják a lovas oktatás magas színvonalát minden korosztály számára. Gyerekek részére lovas táborok, kézműves foglalkozások kínálnak lehetőséget az aktív szórakozásra.

 

{fcomments}