Leállíttatnák a Malina Hedvig elleni eljárást szlovák képviselők

237
lh-malina-hedvig

Azonnal állítsák le a Malina Hedvig ellen hamis tanúzás gyanúja miatt indított eljárást – ezt kérte jogi szakértők véleményére hivatkozva Frantisek Sebej, a Most−Híd szlovák−magyar párt parlamenti képviselője. Ugyanezt javasolta a Szlovák Kereszténydemokrata Unió − Demokrata Párt egyik képviselője is.
Malina Hedviget hat éve megverték Nyitrán, elmondása szerint valószínűleg azért, mert magyarul beszélt. Az ügyben indított vizsgálatot vezető ügyész a napokban fellebbezett a nyitrai járásbíróság döntése ellen, amelyben indokolatlannak minősítették Malina Hedvig pszichiátriai intézeti kivizsgálását.
Az intézeti kivizsgálást azután kérte az ügyész, hogy a nyitrai járásbíróság által júniusban elrendelt elmeorvosi kivizsgáláson megjelent ugyan Malina Hedvig, de nem állt szóba a pszichiáterrel. A vizsgálatnak arra kellett volna fényt derítenie, hogy milyen elmeállapotban volt Malina Hedvig a támadás, majd az azt követő kihallgatások idején. Az indítványról most a nyitrai kerületi bíróság hozhat döntést.
Frantisek Sebej parlamenti képviselő szerint azért kell azonnal leállítani az eljárást Malina Hedvig ellen, mert a jogi szakértők véleménye alapján az eljárás folytatása ellentétes a törvényi előírásokkal, hiszen az lassan hat éve tart, de eredményt még nem hozott. „A főügyészség nagyon jól tudja, hogy az eljárás alaptalan, azt le kellene zárni, és bocsánatot kellene kérnie Hedvigtől” – mondta múlt csütörtökön újságíróknak Frantisek Sebej. Az intézeti kivizsgálásra vonatkozó indítvánnyal kapcsolatban hozzátette: már maga a javaslat arra utal, hogy „valami nagyon nincs rendben a főügyészségen”.
A Most−Híd képviselője értelmetlennek és indokolatlannak tartja, hogy az ügyészség hat évvel a támadás után próbálja kivizsgáltatni Hedvig elmeállapotát, nem pedig akkor, amikor az eset történt. „Az elmeorvosi kivizsgálás intézményével való visszaélés jellegzetes esetéről van szó, olyan példáról, amely a szovjet időket idézi” − fogalmazott Frantisek Sebej. Rámutatott: ilyen intézeti megfigyelésre csak akkor adnak lehetőséget a vonatkozó előírások, ha a megfigyelt személy közveszélyesség jeleit mutatja. „Ez pedig távolról sem ilyen eset” – tette hozzá.
Az eljárás azonnali leállítása mellett emelt szót a Szlovák Kereszténydemokrata Unió − Demokrata Párt képviselője, Lucia Zitnanská volt igazságügyi miniszter is, aki szerint a Malina Hedvig ellen folyamatban lévő eljárás egy „sok kérdést felvető és teljes egészében politizált ügy”.