Külföldi munkát vállaltak volna

0
2117
olasz-4

A feltevések szerint mintegy 700 személyt károsított meg egy horvát cég a Vajdaságban – írja a Magyar Szó


Bizalommal és reménnyel telve jelentkeztek az emberek a külföldi álláshirdetésre. Többen az utolsó megtakarított pénzüket fektették bele ebbe a lehetőségbe, míg mások mindent erre a lapra tettek fel: felmondtak a munkahelyükön, hogy külföldi munkával rendezzék helyzetüket, és végre normális életet élhessenek. Becslések szerint Vajdaság-szerte legalább 700 embert károsított meg ily módon egy horvátországi vállalat.

A helyszínen összegyűlt fölháborodott, de ugyanakkor elkeseredett emberek elmondták, hogy a szabadkai M. K. Kujundžić építészeti vállalat hirdetésére jelentkeztek, amely Olaszországban, egy genovai hajógyárban szerzett volna nekik munkát. Tudomásuk szerint a vállalatot július folyamán jegyezték be Szabadkán. A jelentkezőknek amellett, hogy munkavállalási szerződést írtak alá ennél a cégnél, több mint 100 eurót kellett befizetniük. Azoktól, akik Olaszországba indultak, 105 eurót kértek, míg azoktól, akiknek Horvátországban ígértek munkalehetőséget, 120 eurót. Ezt a pénzt a vállalat alkalmazottainak elmondása szerint munkavízumra és más költségekre, illetve garancia fejében kellett az érdekelteknek befizetni.

A munkások egy részét múlt héten vitték volna Újvidékről Olaszországba, ám a pontos időpontról és a helyszínről már nem tudtak adatokat kapni az érintettek, hiszen az irodát hétfő óta senki nem tudja elérni. A megadott mobiltelefonszám nem elérhető, az iroda telefonszámán pedig senki sem jelentkezik. A szabadkai iroda ajtaján ez az üzenet áll: Azonnal visszajövünk.

Kovács Dániel és Jenei Zoltán két másik társukkal együtt Horvátországba szerettek volna menni. Csempézőként dolgoznak, ott is ezt szerették volna folytatni. Ők ennek a szabadkai vállalatnak 120 eurót fizettek fejenként. Még augusztusban befizették a pénzt.

– Azt mondták, 20 euróba kerül az adminisztrációs munka, a többi biztosítékként szolgált arra, hogy el is megyünk dolgozni. Azt ígérték, a 100 eurót visszakapjuk, ha felszállunk a buszra. Volt szerződés is, meg a befizetett összegről elismervény. A szerződésben napi tíz óra munkát jelöltek meg és fix fizetést. Napi kétszeri meleg ételt ígértek és szállást, illetve az oda-vissza utat. Dolgozunk itthon is, csak úgy gondoltuk, ha beköszönt a hideg, kevesebb lesz a munkalehetőség, Horvátországban pedig véget ért a fürdőidény, és a nyaralók felújításán dolgoztunk volna – avatott be minket Kovács Dániel. – A múlt héten, amikor itt, az irodában jártam, azt mondta az illető, hogy 12-én telefonon érdeklődjek arról, hogy mikor kell a buszállomáson lenni, de azóta nem lehet elérni senkit sem. Nem is az elúszott pénz a legnagyobb gond, hiszen fiatal vagyok, és meg tudom keresni, nagyobb baj, hogy vannak, akik felmondták emiatt a biztos állásukat – mondta.

Az összegyűlt károsultak úgy döntöttek, hogy közös bűnvádi feljelentést tesznek a rendőrségen a szabadkai vállalat tulajdonosai ellen, ami a múlt héten meg is történt.

olasz1

 

{fcomments}